

Panzanella, zwana też panmolle, to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba. Być może akurat ten przepis od Marysi Przybyszewskiej brzmi nieco podejrzanie, ale zapewniamy, że smakuje cudownie i po cichu przepowiada zbliżającą się wiosnę!
Może i na świecie istnieją inne przepisy, ale wszystkie racuchy, placki i inne crepes wiedzą doskonale, że szef jest tylko jeden. A imię jego pankejk! Nie stawiajcie oporu i nie kombinujcie na boku, złapcie trzepaczkę i garść schłodzonych borówek i po prostu zróbcie sobie tę puszystą przyjemność.
Czasami jest tak, że jedyne, co może nas uratować to cieplutka, słodka buła. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam przepis, w którym zamiast liczyć kalorie bierzemy na warsztat pulchne drożdzowe ciasto napakowane śliwkami, korzennymi aromatami i miłością.
Dynia to nie tylko zupa krem, a my przybywamy do Was z niniejszym przepisem, żeby Wam to udowodnić! W odpowiednich okolicznościach każda dynia potrafi zyskać naprawdę niepospolity charakter. W tym wypadku tajemnica kryje się w zupełnie przepysznym połączeniu słodkiej, pieczonej dyni i chrupiącego jarmużu z aromatycznym sosem na bazie tahini.
Wiedzieliście, że porcja kalafiora zawiera aż 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C? A jak dodać do tego, że jego ojczyzną jest słoneczny Cypr, to robimy sobie wakacyjny klimat nawet w środku zimy. Maria Przybyszewska tradycyjnie już udowadnia, że z ogranego i pozornie nieciekawego warzywa można szybko przygotować naprawdę pomysłowe i pyszne danie!
Co tu dużo mówić - to jest przepis na najlepsze guacamole, jakie kiedykolwiek jedliście. Oryginalnie powinno być przygotowane w moździerzu, ale jeśli tak jak my wolicie je w wydaniu 'na grubo' to deska i nóż w zupełności Wam wystarczą. Po przygotowaniu dajcie temu nieziemskiemu dipowi kilka chwil na odpoczynek, a zaskoczy Was ciekawszym i głębszym smakiem.
Czy spaghetti może być lekkim daniem? Czy lekkie danie może być jednocześnie pod korek naładowane smakiem? Marysia Przybyszewska mówi Wam w tym przepisie dwa razy "tak" i serwuje przepyszną, bezmączną pastę na zakończenie lata.;)
Jeśli tak jak my lubicie, żeby kolor zielony królował na Waszych talerzach to ten przepis zdobędzie Wasze warzwożerne serca. Brokuły i zielone papryki skrywają w sobie więcej witaminy C od cytrusów, dlatego ta chrupiąca sałatka od Marysi Przybyszewskiej to nie tylko pomysł na szybki, lekki obiad, ale i konkretny zastrzyk zielonej energii na jesienne czasy.
Babcia zawsze mówiła, że nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak gorąca zupa! Nie jesteśmy pewni, czy miała na myśli miskę naładowaną chili i pak choiem, ale cała reszta się zgadza. Uważajcie na ten przepis, bo połączone siły tajskiej bazylii, imbiru i trawy cytrynowej uzależniają swoim aromatem i przyciągają sąsiadów na obiad.
Ten pudding to świetny pomysł na poniedziałkowe śniadanie. Po pierwsze dlatego, że jest tak pyszny jak wymaga tego powaga poniedziałkowego poranka. Po drugie dlatego, że robi się sam, bo wieczorem dzień wcześniej mieszamy składniki, a rano wyjmujemy z lodówki gotowy posiłek. Jeśli nastawisz go w słoiczku, to opcja na wynos dostarczy się sama!
Odczarowujemy niedzielnego kotleta! I robimy to przy pomocy najpospolitszego warzywa pod słońcem, czyli selera. Ten obiad zrobicie szybko, a brawurowo chrupiący seler z delikatnie kwaskową marchewką zrobią wrażenie na najbardziej zatwardziałym mięsożercy.
Lato to taki czas kiedy przestajemy się wstydzić naszej nieposkromionej plackożerności. A to dlatego, że ziemniaki zastępujemy innymi warzywami i mówimy sobie, że wtedy są lżejsze i możemy zjeść ich więcej;) Poniżej przepis na placochy z cukinii i batata, które super smakują również na zimno i idealnie sprawdzą się zapakowane na piknik czy wycieczkę;)
.
Autorką tego przepisu jest Ewelina (@jadalne_obrazki), która sama nie wie co lubi bardziej: podróżować, czy gotować (i jeść!). My za to jesteśmy przekonani, że to co dla nas ugotowała smakuje i wygląda tak obłędnie, że chcemy jej powiedzieć GOTUJ! Spróbujcie, będziecie jeść jak my - w totalnej kremowej błogości...
Rabarbar i truskawki to nieoczywiste połączenie słodyczy i kwaskowości. Rabarbar to podobno warzywo, ale my prezentujemy tę pierwszą wiosenną roślinę w wersji na słodko, w duecie z truskawkami, w ogrodzie i słońcu:)
Super owocowy koktajl to nie tylko świetny pomysł na drugie śniadanie, szybką przekąskę na pikniku, czy przemycenie większej ilości zdrowych produktów. To przede wszystkim bomba witaminowa! A niczego tak bardzo nam nie potrzeba wraz z początkiem wiosny jak wewnętrznej mocy :)
Znacie kogoś, kto jak mu powiecie: "Ej, chodźmy na klopsiki", to powie "Nie, dzięki stary, nie lubię klopsików"? Klopsiki są pycha, a najbardziej te kalafiorowe! Na pierwszy rzut oka mogą wydać się czasochłonne w przygotowaniu, ale tak naprawdę to prosta i przyjemna sprawa, a wiosenny, zielony sos dodaje im nieoczekiwanej, wiosennej wykwintności.
Jeśli na świecie miałoby uchować się tylko jedno warzywo, a Waszym zdaniem miałby to być bakłażan, to ten przepis jest właśnie dla Was. Nie ma tu mowy o nudnym zapiekaniu, tylko o spektakularnym bakłażanie miseczkowym, który urzeka nie tylko formą podania, ale też obezwładniającym połączeniem pieczonej fety i aromatycznego tymianku.
Za przepis i fotkę pięknie dziękujemy Marysi Ocioszyńskiej ;)