Ziemniaki hasselback
Ziemniaki hasselback

Jeśli myślicie, że ziemniaki nie należą do najbardziej spektakularnych warzyw w Waszym kuchennym arsenale, to pomyślcie jeszcze raz i spróbujcie przepisu na ziemniaki Hassleback. Dramatycznie pocięte bulwy nie tylko wyglądają lepiej niż każde inne danie, które jedliście w tym tygodniu, ale też kryją w sobie znacznie więcej smaku i chrupkości niż ich tradycyjnie pieczeni koledzy. P.S. Mimo, że na to nie wygląda, to przygotowanie ich zajmie Wam tylko chwilę, ale tego swoim gościom już mówić nie musicie

 

SKŁADNIKI:

6 dużych ziemniaków*

6 ząbków czosnku*

MARYNATA:

40 g oleju rzepakowego

1 gałązka drobno posiekanego tymianku**

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

4 spore szczypty soli

3 szczypty pieprzu świeżo mielonego

SOS:

2 gałązki szałwii**

2 gałązki oregano**

2 czubate łyżki majonezu

skórkę otartą z połowy cytryny

6 łyżek jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku*

sól i pieprz do smaku

DODATKOWO:

parmezan świeżo starty

rozmarynu gałązek tymianku**

 

* - składniki pochodzą z Boxa Grillowego

** - składniki to nasz Bukiet Ziół oraz Pęczki: Kolendra lub Natka

 

PRZYGOTOWANIE:


1. Zacznij od sosu: wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmiksuj na gładką masę i włóż ja do lodówki do schłodzenia.

2. Ziemniaki umyj i wytrzyj do sucha. 

3. Każdego ziemniaka ponacinaj, na całej jego długości, w odstępach około 3 mm. Nacięcia powinny być głębokie. Uważaj aby nie przekroić ziemniaka do końca.

4. Rozgrzej grill i w tym czasie przygotuj marynatę czyli połącz w misce wszystkie składniki i je wymieszaj.

5. Na folię aluminiową połóż po jednym ziemniaku, rozgniecionym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Każdy ziemniak obficie posmaruj marynatą, grilluj aż będą miękkie.

6. Pod koniec rozwiń folię i grilluj jeszcze przez chwilę aż się zarumienią i będą chrupiące.

Wersja bez grilla:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmaruj odrobiną oleju rzepakowego. Ząbki czosnku w łupinach rozgnieć i wrzuć do naczynia, dodaj rozmaryn, włóż ziemniaki i posmaruj je obficie marynatą.

7. Gorące ziemniaki podawaj ze świeżo startym parmezanem oraz sosem ziołowym.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium