
Jeśli myślicie, że ziemniaki nie należą do najbardziej spektakularnych warzyw w Waszym kuchennym arsenale, to pomyślcie jeszcze raz i spróbujcie przepisu na ziemniaki Hassleback. Dramatycznie pocięte bulwy nie tylko wyglądają lepiej niż każde inne danie, które jedliście w tym tygodniu, ale też kryją w sobie znacznie więcej smaku i chrupkości niż ich tradycyjnie pieczeni koledzy. P.S. Mimo, że na to nie wygląda, to przygotowanie ich zajmie Wam tylko chwilę, ale tego swoim gościom już mówić nie musicie
SKŁADNIKI:
6 dużych ziemniaków*
6 ząbków czosnku*
MARYNATA:
40 g oleju rzepakowego
1 gałązka drobno posiekanego tymianku**
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
4 spore szczypty soli
3 szczypty pieprzu świeżo mielonego
SOS:
2 gałązki szałwii**
2 gałązki oregano**
2 czubate łyżki majonezu
skórkę otartą z połowy cytryny
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku*
sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
parmezan świeżo starty
rozmarynu gałązek tymianku**
* - składniki pochodzą z Boxa Grillowego
** - składniki to nasz Bukiet Ziół oraz Pęczki: Kolendra lub Natka
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od sosu: wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmiksuj na gładką masę i włóż ja do lodówki do schłodzenia.
2. Ziemniaki umyj i wytrzyj do sucha.
3. Każdego ziemniaka ponacinaj, na całej jego długości, w odstępach około 3 mm. Nacięcia powinny być głębokie. Uważaj aby nie przekroić ziemniaka do końca.
4. Rozgrzej grill i w tym czasie przygotuj marynatę czyli połącz w misce wszystkie składniki i je wymieszaj.
5. Na folię aluminiową połóż po jednym ziemniaku, rozgniecionym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Każdy ziemniak obficie posmaruj marynatą, grilluj aż będą miękkie.
6. Pod koniec rozwiń folię i grilluj jeszcze przez chwilę aż się zarumienią i będą chrupiące.
Wersja bez grilla:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmaruj odrobiną oleju rzepakowego. Ząbki czosnku w łupinach rozgnieć i wrzuć do naczynia, dodaj rozmaryn, włóż ziemniaki i posmaruj je obficie marynatą.
7. Gorące ziemniaki podawaj ze świeżo startym parmezanem oraz sosem ziołowym.