
Baba ganoush uzależnia kremową teksturą i dymnym aromatem, dlatego jemy ją tak często jak tylko się da, chociaż bardzo rzadko przyrządzamy ją sami. Najwyższa pora to zmienić i mamy na to 2 świetne powody. Po pierwsze sezon na polskie bakłażany trwa w najlepsze i byłoby wstyd, gdybyście go nie wykorzystali. Po drugie, nic tak dobrze nie wygląda i nie pachnie jak oberżyna w płomieniach. Przepis na ten bliskowschodni dip jest prosty, a efekt powala – Warzywożercy do grilli!!
SKŁADNIKI:
(porcja dla 3-4 osób)
3 bakłażany*
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżki pasty tahini
1 ząbek czosnku*
sól i pieprz do smaku
2 gałązki szałwii i/lub natka pietruszki, rozmaryn, kolendra**
oliwa
* - składniki pochodzą z Boxa Grillowego
** - składniki to nasz Bukiet Ziół oraz Pęczki: Kolendra lub Natka
Baba ganoush najlepiej czuje się w towarzystwie innych bliskowschodnich mezze z oferty Grand Bazaar.
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj i rozpal grill. Bakłażany umyj i połóż bezpośrednio w ogniu lub na kratce grilla.
2. Piecz co jakiś czas przekładając aż skórka będzie mocno zwęglona a sam bakłażan zrobi się bardzo miękki. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego i dopiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez kolejne 20 minut.
Wersja bez grilla:
Bakłażany umyj i połóż blisko palnika gazowego. Opiekaj je z kilku stron aż staną się mocno czarne i miękkie. Taki proces będzie trwał około 10-20 minut. Przełóż warzywa do naczynia do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
3. Ciepłe jeszcze bakłażany obierz ze skórki. Miąższ przełóż do blendera. Dodaj sok z cytryny, tahinę, czosnek i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą oraz pieprzem.
4. Pastę przełóż do miski i schowaj do lodówki aby się schłodziła.
5. Baba ganoush polej obficie oliwą, posyp posiekanymi ziołami, podawaj z pieczywem lub świeżymi warzywami.