Baba ganoush
Baba ganiush

Baba ganoush uzależnia kremową teksturą i dymnym aromatem, dlatego jemy ją tak często jak tylko się da, chociaż bardzo rzadko przyrządzamy ją sami. Najwyższa pora to zmienić i mamy na to 2 świetne powody. Po pierwsze sezon na polskie bakłażany trwa w najlepsze i byłoby wstyd, gdybyście go nie wykorzystali. Po drugie, nic tak dobrze nie wygląda i nie pachnie jak oberżyna w płomieniach. Przepis na ten bliskowschodni dip jest prosty, a efekt powala – Warzywożercy do grilli!!

 

SKŁADNIKI:

(porcja dla 3-4 osób)

 

3 bakłażany*

sok wyciśnięty z połowy cytryny

3 łyżki pasty tahini

1 ząbek czosnku*

sól i pieprz do smaku

2 gałązki szałwii i/lub natka pietruszki, rozmaryn, kolendra**

oliwa

 

* - składniki pochodzą z Boxa Grillowego

** - składniki to nasz Bukiet Ziół oraz Pęczki: Kolendra lub Natka

 

PRZYGOTOWANIE:


1. Przygotuj i rozpal grill. Bakłażany umyj i połóż bezpośrednio w ogniu lub na kratce grilla.

2. Piecz co jakiś czas przekładając aż skórka będzie mocno zwęglona a sam bakłażan zrobi się bardzo miękki. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego i dopiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez kolejne 20 minut.   

Wersja bez grilla:

Bakłażany umyj i połóż blisko palnika gazowego. Opiekaj je z kilku stron aż staną się mocno czarne i miękkie. Taki proces będzie trwał około 10-20 minut. Przełóż warzywa do naczynia do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

3. Ciepłe jeszcze bakłażany obierz ze skórki. Miąższ przełóż do blendera. Dodaj sok z cytryny, tahinę, czosnek i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą oraz pieprzem.

4. Pastę przełóż do miski i schowaj do lodówki aby się schłodziła.

5. Baba ganoush polej obficie oliwą, posyp posiekanymi ziołami, podawaj z pieczywem lub świeżymi warzywami.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium