Odmieniona panzanella
Odmieniona panzanella

Panzanella, zwana też panmolle, to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba. Być może akurat ten przepis od Marysi Przybyszewskiej brzmi nieco podejrzanie, ale zapewniamy, że smakuje cudownie i po cichu przepowiada zbliżającą się wiosnę!

 

SKŁADNIKI:

(porcja dla 2 osób)

 

2 buraki Chioggia*

2-3 kromki czerstwego pieczywa

4 łyżki oliwy

2 figi*

garść pomidorków koktajlowych*

garść kaparów z ogonkami

garść rukoli*

6 łyżek oliwy

3 łyżki białego balsamico

2 łyżki soku z cytryny

1 nieduża cebula biała* lub szalotka

sól, pieprz

 

 * - Składniki pochodzą z Box Włoski

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Buraki w skórkach umyj, nasmaruj olejem i posyp grubą solą, wstaw do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz przez 30-40 min, aż będą miękkie. Wyjmij buraki i zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C.

2. Kromki chleba połam na drobne kawałki, wymieszaj z oliwą i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika - na 10 min.

3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, kapary wypłucz z nadmiaru soli, figi pokrój w ósemki.

4. Wymieszaj oliwę, balsamico, sok z cytryny i posiekaną drobno cebulkę lub szalotkę, dopraw solą i pieprzem.

5. Buraki obierz ze skórki, pokrój w mniejsze cząstki, wymieszaj z grzankami, figami, pomidorami, rukolą, kaparami i szalotkowym winegretem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium