
Panzanella, zwana też panmolle, to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba. Być może akurat ten przepis od Marysi Przybyszewskiej brzmi nieco podejrzanie, ale zapewniamy, że smakuje cudownie i po cichu przepowiada zbliżającą się wiosnę!
SKŁADNIKI:
(porcja dla 2 osób)
2 buraki Chioggia*
2-3 kromki czerstwego pieczywa
4 łyżki oliwy
2 figi*
garść pomidorków koktajlowych*
garść kaparów z ogonkami
garść rukoli*
6 łyżek oliwy
3 łyżki białego balsamico
2 łyżki soku z cytryny
1 nieduża cebula biała* lub szalotka
sól, pieprz
* - Składniki pochodzą z Box Włoski
PRZYGOTOWANIE:
1. Buraki w skórkach umyj, nasmaruj olejem i posyp grubą solą, wstaw do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz przez 30-40 min, aż będą miękkie. Wyjmij buraki i zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C.
2. Kromki chleba połam na drobne kawałki, wymieszaj z oliwą i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika - na 10 min.
3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, kapary wypłucz z nadmiaru soli, figi pokrój w ósemki.
4. Wymieszaj oliwę, balsamico, sok z cytryny i posiekaną drobno cebulkę lub szalotkę, dopraw solą i pieprzem.
5. Buraki obierz ze skórki, pokrój w mniejsze cząstki, wymieszaj z grzankami, figami, pomidorami, rukolą, kaparami i szalotkowym winegretem.