Pankejki z bananami
Pankejki z bananami

Może i na świecie istnieją inne przepisy, ale wszystkie racuchy, placki i inne crepes wiedzą doskonale, że szef jest tylko jeden. A imię jego pankejk! Nie stawiajcie oporu i nie kombinujcie na boku, złapcie trzepaczkę i garść schłodzonych borówek i po prostu zróbcie sobie tę puszystą przyjemność.

 

SKŁADNIKI:

(porcja dla 3 osób) 

 

2 banany*

1 opakowanie borówek*

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g jogurtu naturalnego

1 jajko**

60 g rozpuszczonego masła klarowanego plus do smażenia

300 g mleka

miód albo syrop klonowy do polania

 

 * - Składniki pochodzą z Box Baby

** - Składnik pochodzi z Zestawu Jajka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Banany obierz, wrzuć do miski i porządnie rozgnieć widelcem. Dodaj jajko oraz jogurt. Wymieszaj. Wlej mleko, wystudzone masło i połącz składniki.

2. Wsyp mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksuj do momentu połączenia się w jednolite ciasto.

3. Odstaw na 30-40 minut.

4. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego.

5. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na patelnię. Uważaj aby placki się nie stykały. Smaż z jednej strony aż na placuszku pojawią bąble. Wtedy delikatnie, ale sprawnie przełóż naleśnika na drugą stronę. Smaż aż się delikatnie zarumieni.

6. Pancakes podawaj z borówkami i miodem. Świetnie sprawdzi się też dodatkowo odrobina jogurtu naturalnego

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium