
Może i na świecie istnieją inne przepisy, ale wszystkie racuchy, placki i inne crepes wiedzą doskonale, że szef jest tylko jeden. A imię jego pankejk! Nie stawiajcie oporu i nie kombinujcie na boku, złapcie trzepaczkę i garść schłodzonych borówek i po prostu zróbcie sobie tę puszystą przyjemność.
SKŁADNIKI:
(porcja dla 3 osób)
2 banany*
1 opakowanie borówek*
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g jogurtu naturalnego
1 jajko**
60 g rozpuszczonego masła klarowanego plus do smażenia
300 g mleka
miód albo syrop klonowy do polania
* - Składniki pochodzą z Box Baby
** - Składnik pochodzi z Zestawu Jajka
PRZYGOTOWANIE:
1. Banany obierz, wrzuć do miski i porządnie rozgnieć widelcem. Dodaj jajko oraz jogurt. Wymieszaj. Wlej mleko, wystudzone masło i połącz składniki.
2. Wsyp mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksuj do momentu połączenia się w jednolite ciasto.
3. Odstaw na 30-40 minut.
4. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego.
5. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na patelnię. Uważaj aby placki się nie stykały. Smaż z jednej strony aż na placuszku pojawią bąble. Wtedy delikatnie, ale sprawnie przełóż naleśnika na drugą stronę. Smaż aż się delikatnie zarumieni.
6. Pancakes podawaj z borówkami i miodem. Świetnie sprawdzi się też dodatkowo odrobina jogurtu naturalnego