
Czasami jest tak, że jedyne, co może nas uratować to cieplutka, słodka buła. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam przepis, w którym zamiast liczyć kalorie bierzemy na warsztat pulchne drożdżowe ciasto napakowane śliwkami, korzennymi aromatami i miłością.
SKŁADNIKI:
1 kg śliwek*
25 g świeżych drożdży
150 ml napoju sojowego lub mleka
40 g oleju rzepakowego lub masła
szczypta soli
70 g cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
250-350 g mąki pszennej
150 g cukru brązowego
5 łyżek wody
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g cukru pudru brązowego
20 g soku z cytryny*
skórkę otartą z 1 cytryny*
* - Składnik pochodzi ze Skrzynki do biura
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wlej napój sojowy o temperaturze 40 stopni C. Wsyp 4 łyżki mąki. Połącz składniki i odstaw na 15 minut.
2. Po tym czasie dodaj szczyptę soli, kardamon oraz olej. Wsyp resztę cukru. Wymieszaj.
3. Mąkę wsypuj powoli cały czas mieszając. Do momentu aż wszystkie się połączą w jednolite ciasto. Zagniataj ciasto około 10 minut aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni.
4. Odstaw pod przykryciem na 1,5 h do podwojenia objętości.
5. Śliwki umyj i wydrąż pestki. Owoce pokrój w małe cząstki (dzięki temu mus szybciej będzie gotowy). Przełóż do garnka. Wlej wodę. Zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż śliwki zmiękną i prawie się rozpadną. Jeśli mus jest zbyt rzadki to zdejmij pokrywkę z garnka i na wysokim ogniu odparuj nadmiar wody. Jeśli mus jest za gęsty dolej wody. Mus powinien mieć konsystencję powideł. Dodaj cukier oraz gałkę muszkatołową. Pod koniec gotowania dodaj skórkę otartą z cytryny. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
6. W misce połącz cukier puder z sokiem z cytryny. Odstaw na bok.
7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazuj poprzez uderzenie w nie pięścią. Zagniataj przez kolejne 5 minut na blacie oprószonym mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm. Rozsmaruj wystudzonym musem śliwkowym. Zwiń ciasto zaczynając od dłuższego boku tak aby powstała rolada. Pokrój uzyskane ciasto w około 3 cm zawijaski. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką na 30 minut.
8. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, tryb góra-dół.
9. Wyrośnięte zawijaski posmaruj niewielką ilością napoju sojowego.
10. Piecz przez 17-20 minut. Jeszcze gorące polej polewą z cukru pudru i cytryny.