Sałata z pieczoną dynią
Sałata z pieczoną dynią

Dynia to nie tylko zupa krem, a my przybywamy do Was z niniejszym przepisem, żeby Wam to udowodnić! W odpowiednich okolicznościach każda dynia potrafi zyskać naprawdę niepospolity charakter. W tym wypadku tajemnica kryje się w zupełnie przepysznym połączeniu słodkiej, pieczonej dyni i chrupiącego jarmużu z aromatycznym sosem na bazie tahini.

 

SKŁADNIKI:

(porcja dla 3-4 osób) 

 

1 dynia hokaido*

3 cykorie białe*

1/2 pęczka koperku*

pęczek jarmużu*

3/4 rzodkwi białej*

garść świeżo startego sera (np. parmezan)

garść orzechów włoskich

olej rzepakowy

 

Sos:

3 łyżki pasty tahini

2 łyżeczki musztardy ostrej

sok z połowy cytryny

2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

sól i pieprz do smaku

 

 * - Składniki pochodzą ze Skrzynki Sezonowej 

(Skrzynka w wersji jesiennej)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dynię umyj, przekrój na pół. Wydrąż pestki (można je oczyścić, wysuszyć na parapecie i wiosną wsadzić do gruntu). Dynię razem ze skórką (przy tej odmianie jest jadalna) pokrój w plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Natrzyj olejem i posyp solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni aż dynia zmięknie i się pięknie zarumieni (około 30-40 minut).

2. W miseczce połącz składniki na sos. Odstaw na bok.

3. Rzodkiew umyj i pokrój w cienkie plastry. Wstaw do miski z lodowatą wodą. 

4. Jarmuż umyj i porwij na mniejsze kawałki. Dorzuć do dyni w piekarniku na ostatnie 3-4 minuty pieczenia. Wymieszaj z gorącym olejem. 

5. Sałatę podawaj z liśćmi cykorii, chrupką rzodkiewką, orzechami, serem, gorącą dynią z jarmużem, posiekanym koperkiem i sosem.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium