
Dynia to nie tylko zupa krem, a my przybywamy do Was z niniejszym przepisem, żeby Wam to udowodnić! W odpowiednich okolicznościach każda dynia potrafi zyskać naprawdę niepospolity charakter. W tym wypadku tajemnica kryje się w zupełnie przepysznym połączeniu słodkiej, pieczonej dyni i chrupiącego jarmużu z aromatycznym sosem na bazie tahini.
SKŁADNIKI:
(porcja dla 3-4 osób)
1 dynia hokaido*
3 cykorie białe*
1/2 pęczka koperku*
pęczek jarmużu*
3/4 rzodkwi białej*
garść świeżo startego sera (np. parmezan)
garść orzechów włoskich
olej rzepakowy
Sos:
3 łyżki pasty tahini
2 łyżeczki musztardy ostrej
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
sól i pieprz do smaku
* - Składniki pochodzą ze Skrzynki Sezonowej
(Skrzynka w wersji jesiennej)
PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię umyj, przekrój na pół. Wydrąż pestki (można je oczyścić, wysuszyć na parapecie i wiosną wsadzić do gruntu). Dynię razem ze skórką (przy tej odmianie jest jadalna) pokrój w plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Natrzyj olejem i posyp solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni aż dynia zmięknie i się pięknie zarumieni (około 30-40 minut).
2. W miseczce połącz składniki na sos. Odstaw na bok.
3. Rzodkiew umyj i pokrój w cienkie plastry. Wstaw do miski z lodowatą wodą.
4. Jarmuż umyj i porwij na mniejsze kawałki. Dorzuć do dyni w piekarniku na ostatnie 3-4 minuty pieczenia. Wymieszaj z gorącym olejem.
5. Sałatę podawaj z liśćmi cykorii, chrupką rzodkiewką, orzechami, serem, gorącą dynią z jarmużem, posiekanym koperkiem i sosem.