Śniadaniowa frittata z awokado
Frittata na śniadanie

Istnieje milion różnych sposobów na przyrządzenie jajek, a Wy i tak w sobotni poranek kończycie z jajecznicą? Przejmij kontrolę nad weekendowym śniadaniem i oczaruj swoją rodzinę frittatą z awokado, która pachnie bazylią i smakuje wiosennym wschodem słońca. 

 

SKŁADNIKI:

(porcja dla 2 osób)

 

8 jajek*

1 pomidor*

1 cebula*

garść listków bazylii*

garść szczypiorku*

1 awokado*

1 łyżka masła

garść tartego parmezanu

około pół łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego pieprzu

 

* - składniki pochodzą z Boxa Śniadaniowego 

 

PRZYGOTOWANIE:


1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Potrzebujesz patelni żeliwnej albo takiej, którą można włożyć do piekarnika. 

2. Cebulę pokrój w piórka a pomidora w średniej wielkości cząstki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż krótko cebulę, dodaj od razu sól. Na 2 minuty dorzuć pokrojonego pomidora. Patelnię zdejmij z palnika.   

3. Do miski wbij jajka. Za pomocą trzepaczki energicznie połącz żółtka z białkami. Dopraw pieprzem. Dodaj starty ser.

4. Szczypior posiekaj drobno a bazylię w nieco większe części. Dorzuć do miski z jajkami. Całość delikatnie wymieszaj.

5. Patelnię ustaw na włączonym palniku. Do podsmażonych warzyw dodaj zawartość miski. Pozostaw na małym ogniu do 5 minut.

6. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut aż jajka się zetną i apetycznie zarumienią.

7. Awokado przekrój na pół. Pozbądź się pestki. Za pomocą łyżki wydrąż awokado i pokrój w zgrabne paski. Przełóż na upieczoną frittatę.

8. Frittatę podawaj w towarzystwie lekkiej sałaty z rzodkiewką i ogórkiem oraz świeżym pieczywem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium