
Istnieje milion różnych sposobów na przyrządzenie jajek, a Wy i tak w sobotni poranek kończycie z jajecznicą? Przejmij kontrolę nad weekendowym śniadaniem i oczaruj swoją rodzinę frittatą z awokado, która pachnie bazylią i smakuje wiosennym wschodem słońca.
SKŁADNIKI:
(porcja dla 2 osób)
8 jajek*
1 pomidor*
1 cebula*
garść listków bazylii*
garść szczypiorku*
1 awokado*
1 łyżka masła
garść tartego parmezanu
około pół łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego pieprzu
* - składniki pochodzą z Boxa Śniadaniowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Potrzebujesz patelni żeliwnej albo takiej, którą można włożyć do piekarnika.
2. Cebulę pokrój w piórka a pomidora w średniej wielkości cząstki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż krótko cebulę, dodaj od razu sól. Na 2 minuty dorzuć pokrojonego pomidora. Patelnię zdejmij z palnika.
3. Do miski wbij jajka. Za pomocą trzepaczki energicznie połącz żółtka z białkami. Dopraw pieprzem. Dodaj starty ser.
4. Szczypior posiekaj drobno a bazylię w nieco większe części. Dorzuć do miski z jajkami. Całość delikatnie wymieszaj.
5. Patelnię ustaw na włączonym palniku. Do podsmażonych warzyw dodaj zawartość miski. Pozostaw na małym ogniu do 5 minut.
6. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut aż jajka się zetną i apetycznie zarumienią.
7. Awokado przekrój na pół. Pozbądź się pestki. Za pomocą łyżki wydrąż awokado i pokrój w zgrabne paski. Przełóż na upieczoną frittatę.
8. Frittatę podawaj w towarzystwie lekkiej sałaty z rzodkiewką i ogórkiem oraz świeżym pieczywem.