Wiosenne minestrone z groszkiem i cukinią
26.jpg

Czujecie to w kościach? Idzie wiosna! Z tej okazji Marysia Przybyszewska dzieli się z nami przepisem na zupę, która zapoczątkowała jej przygodę z gotowaniem. Lekka, kolorowa i super prosta - bardzo wiosenna, chociaż przygotowana ze składników dostępnych cały rok. 

P.S. Ta zupa z łatwością wybacza podmianki! Jeśli tylko czegoś Wam brakuje albo chcecie dodać swoje ulubione warzywo, to nie widzimy żadnych przeciwwskazań.

 

SKŁADNIKI:

1 mała cukinia*

½ pora*

2 ząbki czosnku*

2 łyżki oliwy

1 łyżka pasty miso

700 ml bulionu z pieczonych warzyw lub z butelki**

200 g  zielonego groszku (może być mrożony)

½ pęczka kopru*

100 g ugotowanego białego ryżu

1 łyżeczka pieprzu cayenne

szczypta soli do smaku

  

* - składniki pochodzą z naszej Skrzynki Premium

** - składnik pochodzi z dowolnego z naszych zestawów bulionowych


PRZYGOTOWANIE:

1. Pora pokrój w krążki. Cukinię przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj drobno.

2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pora, następnie dodaj czosnek, dopraw solą oraz pieprzem cayenne. Całość zalej bulionem.

3. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj groszek zielony, cukinię i łyżkę pasty miso. Gotuj jeszcze 5 min.

4. Zupę podawaj z ryżem i dużymi ilościami posiekanego koperki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium