
Czujecie to w kościach? Idzie wiosna! Z tej okazji Marysia Przybyszewska dzieli się z nami przepisem na zupę, która zapoczątkowała jej przygodę z gotowaniem. Lekka, kolorowa i super prosta - bardzo wiosenna, chociaż przygotowana ze składników dostępnych cały rok.
P.S. Ta zupa z łatwością wybacza podmianki! Jeśli tylko czegoś Wam brakuje albo chcecie dodać swoje ulubione warzywo, to nie widzimy żadnych przeciwwskazań.
SKŁADNIKI:
1 mała cukinia*
½ pora*
2 ząbki czosnku*
2 łyżki oliwy
1 łyżka pasty miso
700 ml bulionu z pieczonych warzyw lub z butelki**
200 g zielonego groszku (może być mrożony)
½ pęczka kopru*
100 g ugotowanego białego ryżu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
szczypta soli do smaku
* - składniki pochodzą z naszej Skrzynki Premium
** - składnik pochodzi z dowolnego z naszych zestawów bulionowych
PRZYGOTOWANIE:
1. Pora pokrój w krążki. Cukinię przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj drobno.
2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pora, następnie dodaj czosnek, dopraw solą oraz pieprzem cayenne. Całość zalej bulionem.
3. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj groszek zielony, cukinię i łyżkę pasty miso. Gotuj jeszcze 5 min.
4. Zupę podawaj z ryżem i dużymi ilościami posiekanego koperki.