
Tartaletki z cukinią uwielbiamy za wręcz niemożliwie kruchy spód. Nie dość, że wyglądają obłędnie to okazują się też zupełnie pyszne dzięki upieczonej, lekko słodkawej, ale wciąż jędrnej cukinii. To danie podane z sałatą, świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi, przeniesie Was na mentalną wiosenną łąkę!
SKŁADNIKI:
(na 6 porcji)
1/2 cukinii*
1 szalotka*
1 ząbek czosnku*
3/4 łyżeczki listków świeżego tymianku*
3-4 łyżki listków świeżego oregano*
110 g zimnego masła
3 czubate łyżki oleju kokosowego
160 g mąki pszennej
60 g mleka
2 jajka **
200 g śmietany 18%
3-4 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki sproszkowanej papryczki pepperoni*
garść startego drobno parmezanu
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
** - składnik pochodzi z Boxu Jajka
PRZYGOTOWANIE SPODU:
1. Do miski wrzuć pokrojone zimne masło, dodaj mąkę oraz sól. Zagniataj aż masło lekko zmięknie.
2. Wlej lodowatą wodę i połącz wszystkie składniki w całość.
3. Przygotuj foremki do tartaletek (średnica około 10 cm), wyłóż je ciastem, ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką, wstaw do lodówki na 40 min. Jeśli ciasto będzie się rwało to nie szkodzi, wygładź je i sklej.
4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, włóż spody na 15 minut, po tym czasie wyjmij i ostudź.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
5. Do miski wlej mleko i dodaj śmietanę, wbij jajka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryczką peperroni oraz świeżym tymiankiem.
PRZYGOTOWANIE TARTALETEK:
6. Cukinię i szalotkę pokrój w plasterki. Na spód każdej tartaletki połóż po 2 plastry każdego z nich.
7. Każdą tartaletkę zalej nadzieniem i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
8. Minutę przed wyjęciem tartaletek z piekarnika posyp je obficie parmezanem. Podawaj posypane świeżym oregano.