Spaghetti z cukinii z czosnkiem i orzechami włoskimi
54.jpg

Czy spaghetti może być lekkim daniem? Czy lekkie danie może być jednocześnie pod korek naładowane smakiem? Marysia Przybyszewska mówi Wam w tym przepisie dwa razy "tak" i serwuje przepyszną, bezmączną pastę na zakończenie lata;)



SKŁADNIKI

(dla 2 osób)

1 cukinia*

1 cebula szalotka*

1 ząbek czosnku*

100 g roślinnej śmietany

2 żółtka**

2 łyżki tartego sera koziego

otarta skórka i sok z ½ cytryny

½ pęczka drobno posiekanej natki pietruszki*

garść posiekanych orzechów włoskich*

sól i pieprz do smaku

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Keto

** - składniki pochodzą z zestawu Jajka

  

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce wymieszaj śmietanę roślinną, żółtka, ser kozi, otartą skórkę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.

2. Cukinię obierz obieraczką Julienne lub za pomocą spiralizera. Przełóż na sito. Poczekaj 10 min aż w misce zbierze się sok z cukinii, nie wylewaj go. 

3. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebula będzie lekko zrumieniona dodaj wstążki z cukinii, sos śmietanowy i wodę z cukinii. Całość dokładnie wymieszaj. 

4. Podawaj z natką pietruszki, posiekanymi orzechami i dodatkowym serem (jeśli kochasz dużą ilość sera;)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium