
Czy spaghetti może być lekkim daniem? Czy lekkie danie może być jednocześnie pod korek naładowane smakiem? Marysia Przybyszewska mówi Wam w tym przepisie dwa razy "tak" i serwuje przepyszną, bezmączną pastę na zakończenie lata;)
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
1 cukinia*
1 cebula szalotka*
1 ząbek czosnku*
100 g roślinnej śmietany
2 żółtka**
2 łyżki tartego sera koziego
otarta skórka i sok z ½ cytryny
½ pęczka drobno posiekanej natki pietruszki*
garść posiekanych orzechów włoskich*
sól i pieprz do smaku
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Keto
** - składniki pochodzą z zestawu Jajka
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce wymieszaj śmietanę roślinną, żółtka, ser kozi, otartą skórkę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
2. Cukinię obierz obieraczką Julienne lub za pomocą spiralizera. Przełóż na sito. Poczekaj 10 min aż w misce zbierze się sok z cukinii, nie wylewaj go.
3. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebula będzie lekko zrumieniona dodaj wstążki z cukinii, sos śmietanowy i wodę z cukinii. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Podawaj z natką pietruszki, posiekanymi orzechami i dodatkowym serem (jeśli kochasz dużą ilość sera;)