Sałata rzymska z melonem i fetą
20.jpg

Są takie dania, które niezależnie od pogody za oknem wprawiają nas w wakacyjny nastrój. Najnowszy przepis od Marysi Przybyszewskiej to chrupiące liście sałaty rzymskiej, słodki melon i soczysty ogórek idealnie złamane słonym serem i kwaśnym sumakiem. Najlepszy przepis na mentalny piknik! 

 

SKŁADNIKI: 

5-6 liści sałaty rzymskiej

1/4 melona cantaloupe*

1 ogórek*

2 gałązki mięty** i/lub 4 gałązki oregano / tymianku*

1/2 kostki fety

sos:

20 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy Dijon

sok z ½ cytryny*

sól pieprz do smaku

1 łyżeczka sumaku

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium

** - składnik pochodzi z Boxa Ziołowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ze środka sałaty wyjmij średniej wielkości liście, umyj je dokładnie i osusz.

2. Melona przekrój na pół i znowu na pół, obierz ze skóry i pokrój w 1 cm kostkę.

3. Ogórka obierz, a potem za pomocą obieraczki pokrój na długie wstążki.

4. W filiżance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.

5. Ułóż liście na talerze, na nich melona i pozwijane wstążki ogórka. Polej sosem, posyp pokruszonym serem, listkami ziół i sumakiem. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium