
Są takie dania, które niezależnie od pogody za oknem wprawiają nas w wakacyjny nastrój. Najnowszy przepis od Marysi Przybyszewskiej to chrupiące liście sałaty rzymskiej, słodki melon i soczysty ogórek idealnie złamane słonym serem i kwaśnym sumakiem. Najlepszy przepis na mentalny piknik!
SKŁADNIKI:
5-6 liści sałaty rzymskiej
1/4 melona cantaloupe*
1 ogórek*
2 gałązki mięty** i/lub 4 gałązki oregano / tymianku*
1/2 kostki fety
sos:
20 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z ½ cytryny*
sól pieprz do smaku
1 łyżeczka sumaku
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
** - składnik pochodzi z Boxa Ziołowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Ze środka sałaty wyjmij średniej wielkości liście, umyj je dokładnie i osusz.
2. Melona przekrój na pół i znowu na pół, obierz ze skóry i pokrój w 1 cm kostkę.
3. Ogórka obierz, a potem za pomocą obieraczki pokrój na długie wstążki.
4. W filiżance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
5. Ułóż liście na talerze, na nich melona i pozwijane wstążki ogórka. Polej sosem, posyp pokruszonym serem, listkami ziół i sumakiem.