Risotto z fenkułem, selerem naciowym i groszkiem zielonym
14.jpg

Chyba żadna z bulw nie ma tyle gracji i aromatu, co ukochany przez nas fenkuł. Nikt też tak dobrze nie radzi sobie z tym warzywem jak Włosi. A kiedy robi się chłodno i ciemno, humor skutecznie poprawia nam Marysia Przybyszewska i jej krzepkie risotto, które wspaniale łączy słodycz karmelizowanego fenkuła z podnoszącym na duchu aromatem tymianku i cytryny. 

 

SKŁADNIKI:

danie:

50 g masła

½ dużej cebuli*

3 łodygi selera naciowego*

1 bulwa fenkuła*

250 g ryżu arborio

60 ml wina białego

otarta skórka z 1 cytryny

4 gałązki tymianku*

1,5 litra bulionu warzywnego**

100 g groszku zielonego

garnisz:

2 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka parmezanu (lub płatków drożdżowych)

skórka z cytryny pokrojona w cienkie paseczki

  

* - składniki pochodzą z Boxa Włoskiego

** - składnik pochodzi z zestawu Bulion Warzywny

 

PRZYGOTOWANIE: 

1. Cebulę i fenkuła posiekaj w drobną kostkę, selera pokrój w półksiężyce. 

2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, następnie zeszklij cebulę, dodaj ryż i smaż aż zrobi się transparentny.

3. Dodaj fenkuła i seler naciowy, wymieszaj i chwilę podsmaż, a następnie zalej całość białym winem. Poczekaj aż wino odparuje, a potem ciągle mieszając wlewaj po chochli bulionu. Zawsze czekaj do momentu, kiedy ryż wchłonie płyn i powtarzaj czynność do wyczerpania bulionu.

4. W połowie robienia risotto dodaj listki tymianku i skórkę cytryny, a na 5 minut przed końcem groszek zielony.

5. Przygotowując garnisz rozpuść na patelni 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki bułki tartej i łyżkę parmezanu (lub płatków drożdżowych) oraz szczyptę soli. Zamieszaj i wyłącz.

6.Risotto podawaj z łyżką oliwy, garniszem i skórką z cytryny. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium