
Bardzo łatwo jest zakochać się w tej wietnamskiej zupie, która wbrew obiegowej opinii, nie jest wcale trudna do przygotowania. Pho tradycyjnie przyrządzana jest na bulionie wołowym, ale Marysia Przybyszewska postanowiła przygotowała dla Was lżejszą, ale równie pyszną wersję wegańską. Połączenie sprężystych grzybków shimeji i delikatnie chrupiącego tofu wraz z pikantnym i pełnym smaku garniszem sprawia, że naprawdę nie jest trudno uzależnić się od tego przepisu. Po ciężkim dniu w pracy, albo w chłodne, deszczowe popołudnie - nic nam tak nie poprawia humoru, jak miska tego gorącego pho obficie przysypanego świeżym chili i kolendrą.
SKŁADNIKI:
zupa:
2 laski cynamonu
3 gwiazdki anyżu
5 goździków
3 marchewki*
6 suszonych grzybów shitake
1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)*
3-4 cebule szalotki*
2-3 łyżki sosu sojowego
1 opakowanie makaronu ryżowego (5 mm)
garnisz:
1 kapusta pak choi*
1 opakowanie grzybków shimeji*
2 ząbki czosnku*
1 kostka tofu
2 łyżki oleju
1 garść groszku cukrowego*
2-3 łyżki sezamu
1-2 papryczki chilli rawit*
1 pęczek szczypiorku*
1 łyżka oleju sezamowego
1 limonka*
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Orientalnej
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ryżowy zanurz w zimnej wodzie i odstaw na około 40 minut.
2. Imbir i szalotki opal nad gazem lub przypal na suchej patelni (tak jak do rosołu). Odłóż na bok.
3. W garnku upraż na sucho cynamon, anyż i goździki, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, zalej gorącą wodą (ok 2 l), a potem dodaj pokrojone marchewki, opalone szalotki i imbir. Gotuj 20 min na wolnym ogniu, następnie dodaj grzyby shitake, sos sojowy i dopraw solą do smaku. Gotuj jeszcze 10 min.
4. Na patelni rozgrzej do wysokiej temperatury łyżkę oleju, podsmaż krótko grzyby shimeji z rozgniecionym ząbkiem czosnku i zdejmij z patelni na talerz.
4. Tofu pokrój w grube plastry, usmaż na tej samej patelni na dodatkowej łyżce oleju, a gdy się zarumienię dodaj 2 łyżki sosu sojowego, poczekaj aż się zredukuje i wyłącz.
5. Makaron przełóż do misek, na nim ułóż usmażone grzyby, liście pak choy, groszek cukrowy, usmażone tofu, grubo posiekany szczypior, sezam i posiekane chilli.
6. Zalej wszystko bardzo gorącym bulionem i dodaj kilka kropli oleju sezamowego. Podawaj z cząstką limonki.