
Najlepsze pomysły na makaron to często te najprostsze. Maria w swoim drugim przepisie dla Zielonej Skrzynki zmontowała danie, które nie wymaga wielu składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni, ale uwierzcie nam, że efekt końcowy zachwyca. Nie bójcie się porządnie przypalić skóry na paprykach w piekarniku, a przekonacie się ile smaku można wydobyć z tych wspaniałych warzyw.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie pappardelle
2 papryki*
2 pomidory*
½ szklanki uprażonych pestek słonecznika
4 łyżki płatków drożdżowych (lub tartego pecorino)
1 łyżka papryki gochugaru lub płatków chilli
1 ząbek czosnku*
4 łyżki oliwy z oliwek
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 min, lub do momentu aż skóra będzie przypalona. Wyłącz piekarnik i zostaw papryki do ostudzenia.
2. Pomidory sparz i obierz ze skóry, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj ostudzone i obrane ze skóry papryki, pestki słonecznika, płatki drożdżowe (lub pecorino), paprykę i czosnek. Zblenduj krótko tak aby w sosie były widoczne nasiona słonecznika.
3. Przelej sos do garnka, dolej oliwę i duś na małym ogniu 10-12 minut.
4. Serwuj makaron wymieszany z sosem, posypany chilli i płatkami drożdżowymi (lub tartym pecorino).