Pappardelle z sosem z pieczonej papryki
4.jpg

Najlepsze pomysły na makaron to często te najprostsze. Maria w swoim drugim przepisie dla Zielonej Skrzynki zmontowała danie, które nie wymaga wielu składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni, ale uwierzcie nam, że efekt końcowy zachwyca. Nie bójcie się porządnie przypalić skóry na paprykach w piekarniku, a przekonacie się ile smaku można wydobyć z tych wspaniałych warzyw. 

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie pappardelle

2 papryki*

2 pomidory*

½ szklanki uprażonych pestek słonecznika

4 łyżki płatków drożdżowych (lub tartego pecorino) 

1 łyżka papryki gochugaru lub płatków chilli

1 ząbek czosnku*

4 łyżki oliwy z oliwek

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium


PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 min, lub do momentu aż skóra będzie przypalona. Wyłącz piekarnik i zostaw papryki do ostudzenia.

2. Pomidory sparz i obierz ze skóry, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj ostudzone i obrane ze skóry papryki, pestki słonecznika, płatki drożdżowe (lub pecorino), paprykę i czosnek. Zblenduj krótko tak aby w sosie były widoczne nasiona słonecznika. 

3. Przelej sos do garnka, dolej oliwę i duś na małym ogniu 10-12 minut.

4. Serwuj makaron wymieszany z sosem, posypany chilli i płatkami drożdżowymi (lub tartym pecorino).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium