
Co tu dużo mówić - to jest przepis na najlepsze guacamole, jakie kiedykolwiek jedliście. Oryginalnie powinno być przygotowane w moździerzu, ale jeśli tak jak my wolicie je w wydaniu 'na grubo' to deska i nóż w zupełności Wam wystarczą. Po przygotowaniu dajcie temu nieziemskiemu dipowi kilka chwil na odpoczynek, a zaskoczy Was ciekawszym i głębszym smakiem.
SKŁADNIKI
(porcja dla 2 osób)
4 dojrzałe awokado*
1 papryczka jalapeno*
1 pęczek kolendry*
150 g pomidorków cherry*
1/2 czerwonej cebuli*
2 limonki*
2-4 ząbki czosnku*
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki nasion kolendry
sól do smaku
nachosy*
* - składniki pochodzą z Boxa Guacamole
PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę i jalapeno drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki.
2. Nasiona kolendry krótko podpraż na suchej patelni i niezbyt dokładnie utrzyj w moździerzu.
3. Obrane awokado rozdrobnij widelcem i dopraw solą do smaku. Dodaj czosnek, cebulę, jalapeno, oliwę, nasiona kolendry i pomidorki.
4. Podawaj obficie pokropione sokiem z limonek, oliwą i posypane siekaną kolendrą. W misce obok nachosy, no bo wiadomo.