Makaron z bakłażanem, papryką i masłem orzechowym
24.jpg

Jeśli myślimy o maśle orzechowym to zazwyczaj w kontekście tostów lub deserów, dlatego dzisiejszy makaron od Jagny Niedzielskiej nas nieco zaskoczył. Nasze zdziwienie szybko jednak zamieniło się w zachwyt nad tym prostym i nieoczywistym, ale zupełnie urzekającym daniem. 

 

SKŁADNIKI: 

300 g makaronu gryczanego soba (lub innego ulubionego makaronu)

1 bakłażan *

3-4 białe papryki (można wykorzystać też inne kolory) *

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżki sosu rybnego

3 łyżki octu ryżowego

ząbek czosnku starty na tarce *

3 łyżki masła orzechowego

szczypta płatków chilli

olej rzepakowy

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bakłażana pokrój w cienkie półksiężyce. Z papryki wydrąż gniazdo nasienne oraz pokrój na mniejsze kawałki.

2. Warzywa podsmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu, na bardzo dużym ogniu. Smaż tak długo, aż skórka papryki delikatnie popęka i zbrązowieje.

3. Dodaj do warzyw sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, czosnek, masło orzechowe, płatki chilli i chlust oleju rzepakowego. Wszystko duś na małej mocy kuchenki przez około 5 min.

4. W międzyczasie ugotuj makaron (około 5 min.).

5. Warzywa podawaj z makaronem. Możesz posypać je zrumienionym sezamem, posiekaną kolendrą lub świeżym chili. 


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium