
Jeśli myślimy o maśle orzechowym to zazwyczaj w kontekście tostów lub deserów, dlatego dzisiejszy makaron od Jagny Niedzielskiej nas nieco zaskoczył. Nasze zdziwienie szybko jednak zamieniło się w zachwyt nad tym prostym i nieoczywistym, ale zupełnie urzekającym daniem.
SKŁADNIKI:
300 g makaronu gryczanego soba (lub innego ulubionego makaronu)
1 bakłażan *
3-4 białe papryki (można wykorzystać też inne kolory) *
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki octu ryżowego
ząbek czosnku starty na tarce *
3 łyżki masła orzechowego
szczypta płatków chilli
olej rzepakowy
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażana pokrój w cienkie półksiężyce. Z papryki wydrąż gniazdo nasienne oraz pokrój na mniejsze kawałki.
2. Warzywa podsmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu, na bardzo dużym ogniu. Smaż tak długo, aż skórka papryki delikatnie popęka i zbrązowieje.
3. Dodaj do warzyw sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, czosnek, masło orzechowe, płatki chilli i chlust oleju rzepakowego. Wszystko duś na małej mocy kuchenki przez około 5 min.
4. W międzyczasie ugotuj makaron (około 5 min.).
5. Warzywa podawaj z makaronem. Możesz posypać je zrumienionym sezamem, posiekaną kolendrą lub świeżym chili.