
Autorką tego przepisu jest Ewelina (@jadalne_obrazki), która sama nie wie co lubi bardziej: podróżować, czy gotować (i jeść!). My za to jesteśmy przekonani, że to co dla nas ugotowała smakuje i wygląda tak obłędnie, że chcemy jej powiedzieć GOTUJ! Spróbujcie, będziecie jeść jak my - w totalnej kremowej błogości...
SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
500 g zielonych szparagów***
kawałek (ok.15 cm) zielonej części pora*
skórka z cytryny*
tymianek*
700 ml bulionu warzywnego**
3 łyżki oliwy + 1/2 łyżki do grillowania szparagów + 2 łyżki do musu szparagowego
300 g ryżu Arborio
płatki drożdżowe lub parmezan
sól i pieprz do smaku
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
** - składnik pochodzi z Zestawu Bulionów Rosolove
*** - składnik pochodzi z Boxa Szparagowego
PRZYGOTOWANIE:
1. W rondlu podgrzej oliwę, wrzuć cienko pokrojonego pora i smaż ok.2 minuty.
2. Dodaj ryż i podsmażaj kolejne 2 minuty, dopraw solą i pieprzem.
3. W innym garnku zagrzej bulion i partiami, powoli dodawaj bulion do ryżu.
4. Całość gotuj ok. 20 min. bez przykrycia, mieszając.
W międzyczasie przygotuj szparagi:
5. Odłam twarde końcówki, potnij szparagi wzdłuż na grubsze plasterki, główki zostaw w całości.
6. Ze 150 g łodyżek przygotuj „mus” (opcjonalnie). Zblanszuj je (wrzuć na gotującą wodę i po 3 minutach przelej zimną). Dodaj 2 łyżki oliwy i zblenduj.
7. Pozostałe 350 g szparagów (główki oraz plasterki) zgrilluj na patelni grillowej z dodatkiem oliwy i solą.
8. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion, zdejmij go z ognia, dodaj łyżkę płatków drożdżowych (lub parmezan), mus ze szparagów i grillowane plasterki szparagów.
9. Wyłóż porcje ryżu na talerze. Na wierzch połóż główki szparagów i plasterki szparaga. Posyp skórką z cytryny, tymiankiem i płatkami drożdżowymi lub parmezanem.