
Odczarowujemy niedzielnego kotleta! I robimy to przy pomocy najpospolitszego warzywa pod słońcem, czyli selera. Ten obiad zrobicie szybko, a brawurowo chrupiący seler z delikatnie kwaskową marchewką zrobią wrażenie nawet na najbardziej zatwardziałym mięsożercy.
SKŁADNIKI
(porcja dla 2 osób)
kotlety:
2 plastry korzenia selera (grubość 1,5-2 cm)*
40 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 porządne szczypty soli
1 porządna szczypta soli
50 ml mleka zwykłego lub roślinnego
40 g bułki tartej
olej do smażenia
pieczone ziemniaki:
0,5 kg ziemniaków*
50 ml oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki papryki wędzonej
sól oraz pieprz
surówka:
1 duża marchewka*
2 ząbki czosnku* (przeciśnięte przez praskę)
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
150 ml octu jabłkowego
400 ml wody
oraz do dekoracji: 1/2 pęczka szczypiorku*
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
PRZYGOTOWANIE:
1. Marynata do surówki: w garnku zagotuj wodę z octem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek. Wystudź.
2. Marchew umyj, obierz, i pokrój wzdłuż za pomocą obieraczki na cienkie, długie plasterki. Włóż do słoika, zalej wystudzona marynatą, odstaw na godzinę. Przed podaniem odcedź marchew z marynaty.
3. Seler i ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki, selera w plastry. Włóż je do jednego garnka, zalej wodą, gotuj 10 min.
4. Selera wyjmij na oddzielny talerz. Ziemniaki odcedź, przełóż na blachę albo do naczynia żaroodpornego, polej olejem, posyp solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką wędzoną - całość wymieszaj i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 40-50 min.
5. Na talerzu (za pomocą widelca) połącz mąkę, mleko, sól, pieprz, paprykę i kurkumę. Na inny talerz wysyp bułkę tartą.
6. Selery najpierw obtocz w mieszance z mąką, potem w bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzej olej, smaż kotlety z obydwu stron aż się pięknie zarumienią.
Podawaj kotlety z marynowaną marchewką, pieczonymi ziemniakami a całość obficie posyp posiekanym świeżym szczypiorkiem.