Kotleciki z boczniakami i szybka sałatka z ogórków
8.jpg

Oto pierwszy przepis Jagny Niedzielskiej, który dla nas przygotowała i nie będziemy Wam ściemniać - od razu zakochaliśmy się w tym prostym daniu. Kotleciki zaskakują  połączeniem chrupiącej skórki z aksamitnym wnętrzem i orientalnym boczniakowym nadzieniem. Do tego super szybka, super lekka i super pyszna sałatka z ogórka, która idealnie wieńczy całość. 

 

SKŁADNIKI:

6 ugotowanych dużych ziemniaków, następnie utłuczonych*

1 jajko (lub 3 łyżki aquafaby, czyli wody po gotowanej ciecierzycy)

2 szklanki mąki pszennej

400g boczniaków (lub pieczarek)*

8 łyżek sosu sojowego

1 papryczka pepperoni*

1 ogórek szklarniowy*

3 łyżki octu ryżowego

3 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki prażonego sezamu (biały lub czarny lub miks)

sól

pieprz

olej rzepakowy do smażenia

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Boczniaki pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Grzyby smaż na małej mocy kuchenki, mieszając je tylko raz! Częste mieszane powoduje, że grzyby puszczają wodę. Wtedy zamiast się smażyć, będą się gotować. Kiedy grzyby będą chrupiące dodaj sos sojowy oraz posiekane pepperoni. Gdy grzyby wsiąkną sos, można je odstawić na bok do wystygnięcia. 

2. Ziemniaki wymieszaj ze szczyptą soli, jajkiem oraz mąką na jednolitą masę, która z łatwością odkleja się od dłoni. Jeśli z tych proporcji ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.

3. W międzyczasie ogórki pokrój w bardzo cienkie talarki, następnie wymieszaj z octem ryżowym, olejem sezamowym, solą oraz sezamem.

4. Masę ziemniaczaną podziel na równe części i nafaszeruj je gotowymi grzybami, na kształt prostokątnych kotlecików.  

5. Smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

6. Kotleciki podawaj z sałatką z ogórków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium