
Znacie kogoś, kto jak mu powiecie: "Ej, chodźmy na klopsiki", to powie "Nie, dzięki stary, nie lubię klopsików"? Klopsiki są pycha, a najbardziej te kalafiorowe! Na pierwszy rzut oka mogą wydać się czasochłonne w przygotowaniu, ale tak naprawdę to prosta i przyjemna sprawa, a wiosenny, zielony sos dodaje im nieoczekiwanej wykwintności.
SKŁADNIKI
(na 3 porcje)
Klopsiki:
1/2 kalafiora*
1/2 pęczka bazylii*
2 ząbki czosnku*
60 g szpinaku*
50 g orzechów laskowych*
2 jajka
150 g bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Sos:
60 g szpinaku*
60 g jarmużu*
1 pęczek bazylii*
1 pęczek natki pietruszki*
2 ząbki czosnku*
400 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka pasty chilli
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól do smaku
Dodatkowo:
2 sałaty rzymskie*
5 rzodkiewek*
olej rzepakowy do smażenia
oliwa z oliwek
parmezan
skórka otarta z połowy cytryny
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Keto
PRZYGOTOWANIE:
sos:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
klopsiki:
2. Orzechy zmiksuj / pokrusz na grube okruchy.
3. Do blendera wrzuć kalafior, bazylię, szpinak oraz czosnek i zmiksuj uzyskując drobną konsystencję.
4. Masę przełóż do miski, dodaj orzechy, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem.
5. Dodaj 90 g bułki tartej i dokładnie wymieszaj ręką.
6. Masę wstaw do lodówki na min. 60 min. Potem formuj kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej i wstaw do zamrażarki na 15 min.
7. Smaż na rozgrzanym oleju aż się klopsiki zarumienią.
W rondelku podgrzej sos. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki, włóż je na 10 min. do lodowatej wody.
Klopsiki podawaj w towarzystwie sosu oraz rzodkiewek. Całość posyp skórką z cytryny i świeżo startym parmezanem. Klopsiki idealnie pasują do kruchej sałaty rzymskiej skropionej oliwą z oliwek ze szczyptą soli.