Klopsiki kalafiorowe
34.jpg

Znacie kogoś, kto jak mu powiecie: "Ej, chodźmy na klopsiki", to powie "Nie, dzięki stary, nie lubię klopsików"? Klopsiki są pycha, a najbardziej te kalafiorowe! Na pierwszy rzut oka mogą wydać się czasochłonne w przygotowaniu, ale tak naprawdę to prosta i przyjemna sprawa, a wiosenny, zielony sos dodaje im nieoczekiwanej wykwintności. 

 

SKŁADNIKI

(na 3 porcje) 

Klopsiki:

1/2 kalafiora*

1/2 pęczka bazylii*

2 ząbki czosnku*

60 g szpinaku*

50 g orzechów laskowych*

2 jajka

150 g bułki tartej

sól i pieprz do smaku

Sos:

60 g szpinaku*

60 g jarmużu*

1 pęczek bazylii*

1 pęczek natki pietruszki*

2 ząbki czosnku*

400 ml mleczka kokosowego

1 łyżeczka pasty chilli

sok wyciśnięty z połowy cytryny

sól do smaku

 

Dodatkowo:

2 sałaty rzymskie*

5 rzodkiewek*

olej rzepakowy do smażenia

oliwa z oliwek

parmezan

skórka otarta z połowy cytryny

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Keto

 

PRZYGOTOWANIE:

sos:

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

klopsiki:

2. Orzechy zmiksuj / pokrusz na grube okruchy.

3. Do blendera wrzuć kalafior, bazylię, szpinak oraz czosnek i zmiksuj uzyskując drobną konsystencję.

4. Masę przełóż do miski, dodaj orzechy, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem.

5. Dodaj 90 g bułki tartej i dokładnie wymieszaj ręką.

6. Masę wstaw do lodówki na min. 60 min. Potem formuj kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej i wstaw do zamrażarki na 15 min.

7. Smaż na rozgrzanym oleju aż się klopsiki zarumienią.

 

W rondelku podgrzej sos. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki, włóż je na 10 min. do lodowatej wody.

Klopsiki podawaj w towarzystwie sosu oraz rzodkiewek. Całość posyp skórką z cytryny i świeżo startym parmezanem. Klopsiki idealnie pasują do kruchej sałaty rzymskiej  skropionej oliwą z oliwek ze szczyptą soli.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium