
Wiedzieliście, że porcja kalafiora zawiera aż 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C? A jak dodać do tego, że jego ojczyzną jest słoneczny Cypr, to robimy sobie wakacyjny klimat nawet w środku zimy. Maria Przybyszewska tradycyjnie już udowadnia, że z ogranego i pozornie nieciekawego warzywa można szybko przygotować naprawdę pomysłowe i pyszne danie!
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
½ kalafiora*
1 niewielka szalotka*
1 ząbek czosnku*
1 pomidor*
½ ogórka*
4 łyżki oliwy
8 oliwek kalamata
½ kostki sera feta
kilka gałązek świeżej bazylii*
kilka gałązek natki pietruszki*
garść posiekanych orzechów włoskich*
otarta skórka i sok z ½ cytryny
sól i pieprz do smaku
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Keto
Przygotowanie:
1. Do osolonej, wrzącej wody, wrzuć kalafiora połamanego na różyczki. Gotuj ok. 8 – 10 min. aż zacznie się robić miękki, następnie go odcedź i ostudź.
2. Szalotkę i czosnek posiekaj drobno, rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż krótko szalotkę a następnie dodaj czosnek. Wystudzony kalafior rozbij tłuczkiem do ziemniaków tak, aby się pokruszył. Dodaj do cebuli i czosnku i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
3. Pokrój w kostkę pomidora i ogórka. Oliwki przekrój na cztery części, a ser feta rozkrusz w palach. Natkę i bazylię drobno posiekaj.
4. Pozostałą oliwę wymieszaj z sokiem i otarta skórką cytryny. Wrzuć wszystkie składniki do miski razem z kalafiorem i dokładnie wymieszaj doprawiając solą i pieprzem.
5. Danie obficie posyp posiekanymi orzechami włoskimi i siekanymi ziołami.