Kalafiorowy ryż z warzywami
Kalafiorowy ryż z warzywami

Wiedzieliście, że porcja kalafiora zawiera aż 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C? A jak dodać do tego, że jego ojczyzną jest słoneczny Cypr, to robimy sobie wakacyjny klimat nawet w środku zimy. Maria Przybyszewska tradycyjnie już udowadnia, że z ogranego i pozornie nieciekawego warzywa można szybko przygotować naprawdę pomysłowe i pyszne danie!

SKŁADNIKI

(dla 2 osób)

½ kalafiora*

1 niewielka szalotka*

1 ząbek czosnku*

1 pomidor*

½ ogórka*

4 łyżki oliwy

8 oliwek kalamata

½ kostki sera feta

kilka gałązek świeżej bazylii*

kilka gałązek natki pietruszki*

garść posiekanych orzechów włoskich*

otarta skórka i sok z ½ cytryny

sól i pieprz do smaku

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Keto

  

Przygotowanie:


1. Do osolonej, wrzącej wody, wrzuć kalafiora połamanego na różyczki. Gotuj ok. 8 – 10 min. aż zacznie się robić miękki, następnie go odcedź i ostudź.

 

2. Szalotkę i czosnek posiekaj drobno, rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż krótko szalotkę a następnie dodaj czosnek. Wystudzony kalafior rozbij tłuczkiem do ziemniaków tak, aby się pokruszył. Dodaj do cebuli i czosnku i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

 

3. Pokrój w kostkę pomidora i ogórka. Oliwki przekrój na cztery części, a ser feta rozkrusz w palach. Natkę i bazylię drobno posiekaj. 

 

4. Pozostałą oliwę wymieszaj z sokiem i otarta skórką cytryny. Wrzuć wszystkie składniki do miski razem z kalafiorem i dokładnie wymieszaj doprawiając solą i pieprzem.  

 

5. Danie obficie posyp posiekanymi orzechami włoskimi i siekanymi ziołami.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium