Curry z brokułem
28.jpg

Curry to danie, które nie tylko obłędnie pachnie i bezbłędnie poprawia humor w najpochmurniejsze z dni, ale też takie które zachwyca kolorami i po prostu świetnie wygląda na talerzu. Nie bójcie się zamienić brokuła na kalafiora i eksperymentować z różnymi ziołami! 

 

SKŁADNIKI:

1 brokuł*

2 kapustki pak choi*

2 szalotki*

3 ząbki czosnku*

½ papryczki pepperoni *

½ pęczka tajskiej bazylii* lub natki

½ garści kolendry* lub mięty**

3 czubate łyżki oleju kokosowego

1 puszka mleczka kokosowego

2-3 czubate łyżki żółtej pasty curry

1 łyżeczka startego imbiru **

½ łyżeczki kurkumy

1-2 łyżeczki czarnego sezamu

80 g suchego ryżu

sól i pieprz do smaku

 
* - składnik pochodzi ze Skrzynki Orientalnej

** - składnik pochodzi z Boxa Sokowego Zielonego

 

 PRZYGOTOWANIE:

1. Brokuła podziel na mniejsze części i blanszuj kilka minut we wrzącej wodzie, aż będzie lekko twardy. Po wyjęciu z garnka, zahartuj przelewając go zimną wodą na sitku.

2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć do niego pastę curry. Podsmażaj 1-2 min, aż zrobi się aromatyczna. Dorzuć pokrojone na średniej wielkości cząstki pora oraz szalotki. Podsmażaj aż zaczną się rumienić.

3. Dodaj imbir, drobno pokrojoną papryczkę pepperoni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż przez kolejne 1-2 minuty. Zalej mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia.

4. Dodaj kurkumę, dopraw solą oraz pieprzem, a na koniec dodaj brokuła.

5. Całość duś na średnim ogniu przez kilka minut, aż mleko kokosowe się nieco zredukuje. Pod koniec dodaj porwane zioła. 

6. Podawaj z ugotowanym w międzyczasie ryżem, posypując na talerzu do smaku sezamem, świeżym pepperoni i odrobiną ziół. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium