
Rabarbar i truskawki to nieoczywiste połączenie słodyczy i kwaskowości. Rabarbar to podobno warzywo, ale my prezentujemy tę pierwszą wiosenną roślinę w wersji na słodko, w duecie z truskawkami, w ogrodzie i słońcu:)
SKŁADNIKI:
100 g rabarbaru*
300 g truskawek*
3 jaja**
300 g mąki pszennej
230 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
100 g oleju rzepakowego
100 g jogurtu naturalnego
ziarenka z jednej laski wanilii
szczypta soli
skórka otarta z jednej pomarańczy
cukier puder do posypania ciasta
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Sezonowej
** - składniki pochodzą z Boxu Jajka
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka wbij do miski, ubijaj z solą i cukrem przez około 3 min.
2. Dodaj olej i jogurt, połącz składniki.
3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża wydrąż ziarna, dodaj je do miski.
4. Mąkę przesiej do oddzielnej miski, dodaj do niej sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Suche składniki dodaj do miski z płynnymi składnikami i zmiksuj aż ciasto nabierze płynnej konsystencji.
5. Umyj pomarańczę, otrzyj z niej skórkę, dodaj do ciasta i zmiksuj całość.
6. Z umytych wcześniej truskawek i rabarbaru usuń szypułki oraz twarde kocówki rabarbaru. Owoce pokrój w grube plastry.
7. Spód formy do pieczenia o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki posmaruj odrobiną oleju rzepakowego.
7. Ciasto przelej do foremki. Na wierzchu ułóż owoce.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
9. Ciasto wystudź, posyp cukrem pudrem i zajadaj zanim zrobią to inni :)