Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
38.jpg

Rabarbar i truskawki to nieoczywiste połączenie słodyczy i kwaskowości. Rabarbar to podobno warzywo, ale my prezentujemy tę pierwszą wiosenną roślinę w wersji na słodko, w duecie z truskawkami, w ogrodzie i słońcu:)

 

SKŁADNIKI: 

100 g rabarbaru*

300 g truskawek*

3 jaja**

300 g mąki pszennej

230 g  cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczkę sody oczyszczonej

100 g oleju rzepakowego

100 g  jogurtu naturalnego

ziarenka z jednej laski wanilii

szczypta soli

skórka otarta z jednej pomarańczy

cukier puder do posypania ciasta

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Sezonowej

** - składniki pochodzą z Boxu Jajka

  

PRZYGOTOWANIE: 

1. Jajka wbij do miski, ubijaj z solą i cukrem przez około 3 min.

2. Dodaj olej i jogurt, połącz składniki.

3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża wydrąż ziarna, dodaj je do miski.

4. Mąkę przesiej do oddzielnej miski, dodaj do niej sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Suche składniki dodaj do miski z płynnymi składnikami i zmiksuj aż ciasto nabierze płynnej konsystencji.

5. Umyj pomarańczę, otrzyj z niej skórkę, dodaj do ciasta i zmiksuj całość.

6. Z umytych wcześniej truskawek i rabarbaru usuń szypułki oraz twarde kocówki rabarbaru. Owoce pokrój w grube plastry. 

7. Spód formy do pieczenia o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki posmaruj odrobiną oleju rzepakowego.

7. Ciasto przelej do foremki. Na wierzchu ułóż owoce.

8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.

9. Ciasto wystudź, posyp cukrem pudrem i zajadaj zanim zrobią to inni :) 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium