Chrupiący bowl z kalafiorem, tofu i paprykami
10.jpg

Kalafior z bułką tartą to jeden z tych smaków dzieciństwa, które wszyscy pamiętamy. Jednak mało kto odważa się na jedzenie kalafiora na surowo, a to właśnie do tego namawia Was Marysia Przybyszewska w tym szybkim i pysznym przepisie. To lekkie danie, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy lunch do pracy albo na awaryjne sytuacje, kiedy dopada Was głód, a nie macie siły stać nad kuchnią.  

 

SKŁADNIKI: 

sałatka: 

½ kalafiora*

1 zielona papryka*

1 mała czerwona cebula*

½ kostki tofu

½ papryczki pepperoni*

pęczek natki*

½ garści kiełków (najlepiej groszku) lub innej ulubionej zieleniny (np. rukoli)* 

sos:

20 ml oliwy z oliwek

sok z ½ limonki*

½ łyżeczki kuminu

1 łyżeczka imbiru mielonego

1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Surowego kalafiora i tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Dodaj pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Posiekaj drobno pepperoni i natkę. Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj.

3. Składniki sosu dokładnie wymieszaj w osobnym naczyniu i dodaj do warzyw. 

4. Podawaj udekorowane kiełkami groszku i cząstką limonki.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium