
Kalafior z bułką tartą to jeden z tych smaków dzieciństwa, które wszyscy pamiętamy. Jednak mało kto odważa się na jedzenie kalafiora na surowo, a to właśnie do tego namawia Was Marysia Przybyszewska w tym szybkim i pysznym przepisie. To lekkie danie, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy lunch do pracy albo na awaryjne sytuacje, kiedy dopada Was głód, a nie macie siły stać nad kuchnią.
SKŁADNIKI:
sałatka:
½ kalafiora*
1 zielona papryka*
1 mała czerwona cebula*
½ kostki tofu
½ papryczki pepperoni*
pęczek natki*
½ garści kiełków (najlepiej groszku) lub innej ulubionej zieleniny (np. rukoli)*
sos:
20 ml oliwy z oliwek
sok z ½ limonki*
½ łyżeczki kuminu
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
PRZYGOTOWANIE:
1. Surowego kalafiora i tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Dodaj pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Posiekaj drobno pepperoni i natkę. Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj.
3. Składniki sosu dokładnie wymieszaj w osobnym naczyniu i dodaj do warzyw.
4. Podawaj udekorowane kiełkami groszku i cząstką limonki.