Chrupiące placki z cukinii i batata
Chrupiące placki z cukinii i batata

Lato to taki czas, kiedy przestajemy się wstydzić naszej nieposkromionej plackożerności. A to dlatego, że ziemniaki zastępujemy innymi warzywami i mówimy sobie, że wtedy są lżejsze i możemy zjeść ich więcej;) Poniżej przepis na placochy z cukinii i batata, które super smakują również na zimno i idealnie sprawdzą się zapakowane na piknik czy wycieczkę;)

SKŁADNIKI:


placki:

1 cukinia*

1 batat*

1 czerwona cebula*

100 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 ml mleka (lub napoju roślinnego)

3 jajka**

listki z kilku gałązek tymianku*

porządna szczypta gałki muszkatołowej

3 spore szczypty soli i tyle samo pieprzu

olej rzepakowy do smażenia

kiełki ( w naszym przypadku mikro groszek)*

sos:

1/2 pęczka szczypiorku*

1/2 pęczka koperku*

2 ząbki czosnku* (przeciśnięte przez praskę)

papryczka pepperoni* (pokrojonej bardzo drobno) 

300 g jogurtu naturalnego (lub śmietanki roślinnej)

2 szczypty soli i tyle samo pieprzu

skórka otarta z połowy cytryny*

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium

** - składnik pochodzi z Boxu Jajka

  

PRZYGOTOWANIE:


1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

2. Batata i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.   

3. Odciśnij z warzyw nadmiar wody. 

4. W oddzielnej misce połącz mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawy, tymianek, mleko (lub napój roślinny) i jajka. Dodaj starte warzywa i wymieszaj całość.  

5. Na patelni rozgrzej olej, za pomocą łyżki nakładaj ciasto na gorący olej, dociśnij placuszki aby były płaskie. 

6. Smaż z obu stron aż się zarumienią. 

7. W międzyczasie przygotuj sos: połącz w misce posiekane zioła, z papryczką i skórką cytryny z resztą składników. Do momentu podania przechowuj go w lodówce.

 

Placki podawaj z chłodnym sosem i ulubionymi zielonymi dodatkami. Smacznego;)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium