
Lato to taki czas, kiedy przestajemy się wstydzić naszej nieposkromionej plackożerności. A to dlatego, że ziemniaki zastępujemy innymi warzywami i mówimy sobie, że wtedy są lżejsze i możemy zjeść ich więcej;) Poniżej przepis na placochy z cukinii i batata, które super smakują również na zimno i idealnie sprawdzą się zapakowane na piknik czy wycieczkę;)
SKŁADNIKI:
placki:
1 cukinia*
1 batat*
1 czerwona cebula*
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml mleka (lub napoju roślinnego)
3 jajka**
listki z kilku gałązek tymianku*
porządna szczypta gałki muszkatołowej
3 spore szczypty soli i tyle samo pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
kiełki ( w naszym przypadku mikro groszek)*
sos:
1/2 pęczka szczypiorku*
1/2 pęczka koperku*
2 ząbki czosnku* (przeciśnięte przez praskę)
papryczka pepperoni* (pokrojonej bardzo drobno)
300 g jogurtu naturalnego (lub śmietanki roślinnej)
2 szczypty soli i tyle samo pieprzu
skórka otarta z połowy cytryny*
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
** - składnik pochodzi z Boxu Jajka
PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Batata i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Odciśnij z warzyw nadmiar wody.
4. W oddzielnej misce połącz mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawy, tymianek, mleko (lub napój roślinny) i jajka. Dodaj starte warzywa i wymieszaj całość.
5. Na patelni rozgrzej olej, za pomocą łyżki nakładaj ciasto na gorący olej, dociśnij placuszki aby były płaskie.
6. Smaż z obu stron aż się zarumienią.
7. W międzyczasie przygotuj sos: połącz w misce posiekane zioła, z papryczką i skórką cytryny z resztą składników. Do momentu podania przechowuj go w lodówce.
Placki podawaj z chłodnym sosem i ulubionymi zielonymi dodatkami. Smacznego;)