Bulion z pieczonych pomidorów
16.jpg

Czasami jest tak, że robi się zimno, ciemno i w ogóle bez sensu. I to właśnie na taki czas Jagna Niedzielska przygotowała dla nas ten rozgrzewający ciało i duszę bulion. Jak Jagna nie patrzy, a my jesteśmy wyjątkowo zmarznięci, to dorzucamy sobie do misek garść posiekanego chili z kolendra, co i Wam gorąco polecamy!

 

SKŁADNIKI:

6-8 jakichkolwiek pomidorów (ok. 1,5 kg) *

3 cebule***

4 ząbki czosnku ***

4 łyżki pasty miso

4 łyżki sosu rybnego

duża garść grzybów shitake** (wyraziste) lub shimeji*** (delikatne) 

2 cm startego imbiru***

oliwa

sól lub 3 łyżki sosu sojowego

ugotowany ryż lub makaron ryżowy (może być z dnia poprzedniego)

  

* - składniki pochodzą z Boxa Pomidorowego

** - składnik pochodzi z Boxa Grzybowego

*** - składnik pochodzi ze Skrzynki Orientalnej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Całe pomidory oraz pokrojone na pół cebule wysmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na ok. 20 minut.

2. Po upieczeniu ściągnij skórkę z pomidorów, następnie przełóż do garnka wraz z cebulą. Dodaj grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos rybny i miso. Całość zalej 2 litrami wody.

3. Zupę gotuj pod przykryciem na małej mocy kuchenki przez około 40 min.

4. Na koniec dopraw solą lub sosem sojowym.

5. Gotowy bulion podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium