
Czasami jest tak, że robi się zimno, ciemno i w ogóle bez sensu. I to właśnie na taki czas Jagna Niedzielska przygotowała dla nas ten rozgrzewający ciało i duszę bulion. Jak Jagna nie patrzy, a my jesteśmy wyjątkowo zmarznięci, to dorzucamy sobie do misek garść posiekanego chili z kolendra, co i Wam gorąco polecamy!
SKŁADNIKI:
6-8 jakichkolwiek pomidorów (ok. 1,5 kg) *
3 cebule***
4 ząbki czosnku ***
4 łyżki pasty miso
4 łyżki sosu rybnego
duża garść grzybów shitake** (wyraziste) lub shimeji*** (delikatne)
2 cm startego imbiru***
oliwa
sól lub 3 łyżki sosu sojowego
ugotowany ryż lub makaron ryżowy (może być z dnia poprzedniego)
* - składniki pochodzą z Boxa Pomidorowego
** - składnik pochodzi z Boxa Grzybowego
*** - składnik pochodzi ze Skrzynki Orientalnej
PRZYGOTOWANIE:
1. Całe pomidory oraz pokrojone na pół cebule wysmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na ok. 20 minut.
2. Po upieczeniu ściągnij skórkę z pomidorów, następnie przełóż do garnka wraz z cebulą. Dodaj grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos rybny i miso. Całość zalej 2 litrami wody.
3. Zupę gotuj pod przykryciem na małej mocy kuchenki przez około 40 min.
4. Na koniec dopraw solą lub sosem sojowym.
5. Gotowy bulion podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.