
Jeśli tak jak my lubicie, żeby kolor zielony królował na Waszych talerzach to ten przepis zdobędzie Wasze warzwożerne serca. Brokuły i zielone papryki skrywają w sobie więcej witaminy C od cytrusów, dlatego ta chrupiąca sałatka od Marysi Przybyszewskiej to nie tylko pomysł na szybki, lekki obiad, ale i konkretny zastrzyk zielonej energii na jesienne czasy.
SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
1 brokuł*
1 zielona papryka*
2 ząbki czosnku*
2 łyżki posiekanych migdałów*
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki gochugaru
kawałek dojrzewającego sera koziego
garść świeżej bazylii*
sól w płatkach
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Keto
PPRZYGOTOWANIE:
1. Brokuły podziel na różyczki i wrzuć do osolonego wrzątku na około 6-8 min. Zblanszuj w zimnej wodzie i odcedź.
2. Paprykę pokrój w paski i podsmaż na łyżce oliwy (ok 5 min).
3. Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
4. Wymieszaj ciepłe brokuły z papryką z sosem czosnkowym.
5. Przełóż danie na talerz, na górę zetrzyj ser, posyp płatkami soli, migdałami, ostrą papryką i świeżymi listkami bazylii.