Brokuły z zieloną papryką i twardym kozim serem
Brokuły z zieloną papryką i twardym kozim serem

Jeśli tak jak my lubicie, żeby kolor zielony królował na Waszych talerzach to ten przepis zdobędzie Wasze warzwożerne serca. Brokuły i zielone papryki skrywają w sobie więcej witaminy C od cytrusów, dlatego ta chrupiąca sałatka od Marysi Przybyszewskiej to nie tylko pomysł na szybki, lekki obiad, ale i konkretny zastrzyk zielonej energii na jesienne czasy.



SKŁADNIKI:

(dla 2 osób)

1 brokuł*

1 zielona papryka*

2 ząbki czosnku*

2 łyżki posiekanych migdałów*

1 łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka papryki gochugaru

kawałek dojrzewającego sera koziego

garść świeżej bazylii*

sól w płatkach

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Keto

  

PPRZYGOTOWANIE:


1. Brokuły podziel na różyczki i wrzuć do osolonego wrzątku na około 6-8 min. Zblanszuj w zimnej wodzie i odcedź.  

2. Paprykę pokrój w paski i podsmaż na łyżce oliwy (ok 5 min).  

3. Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 

4. Wymieszaj ciepłe brokuły z papryką z sosem czosnkowym. 

5. Przełóż danie na talerz, na górę zetrzyj ser, posyp płatkami soli, migdałami, ostrą papryką i świeżymi listkami bazylii.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium