
Oto przepis, który udowadnia, że ze składnika tak prozaicznego jak ziemniak, w szczególności słodki, można wyczarować danie na tyle eleganckie, że nie powstydzi się go Wasz niedzielny stół. Marysia zręcznie balansuje tu między słodyczą patatów, a zawsze uwodzącym smakiem parmezanowego pesto.
SKŁADNIKI:
danie
3 małe bataty lub 1 duży*
1 mała cebula* lub 2 szalotki*
400 g boczniaków*
200 g ciecierzycy z puszki
2 pomidory*
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 ząbki czosnku*
4 łyżki oliwy
kilka liści sałaty rzymskiej*
kwaśna śmietana
bulion warzywny**
sól i pieprz
pesto
1 pęczek pietruszki*
1 pęczek koperku*
½ szklanki uprażonych nasion słonecznika
4 łyżki tartego parmezanu (lub płatków drożdżowych)
1 ząbek czosnku*
½ szklanki oliwy z oliwek
sól pieprz do smaku
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
** - składnik z zestawu Bulion Warzywny
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
2. Boczniaki porwij na paski, wymieszaj polej oliwą, dopraw solą i pieprzem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz grzyby 10-15 minut aż będą złotobrązowe, a następnie zdejmij z blachy.
3. Bataty nakłuj widelcem i piecz przez około do momentu aż będą miękkie (ok. 40 min).
4. Cebulę i pomidory posiekaj w drobną kostkę, pomidory odstaw użyjesz ich później.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek, kumin i paprykę wędzoną, a potem ciecierzycę. Smaż ok. 3 min, dodaj upieczone grzyby i pomidory. Wlej szklankę bulionu warzywnego i trzymaj na ogniu tak długo, aż odparuje.
6. W międzyczasie posiekaj natkę i koper, przełóż do blendera. Dodaj czosnek, parmezan (lub płatki drożdżowe), sól, pieprz i oliwę. Zblenduj dokładnie.
7. Upieczone bataty przekrój wzdłuż, nadziej boczniakami z ciecierzycą, posiekaj liscie sałaty, ułóż na górze, podawaj z kwaśną śmietaną i pesto.