Batat pieczony z ciecierzycą i szarpanymi boczniakami
12.jpg

Oto przepis, który udowadnia, że ze składnika tak prozaicznego jak ziemniak, w szczególności słodki, można wyczarować danie na tyle eleganckie, że nie powstydzi się go Wasz niedzielny stół. Marysia zręcznie balansuje tu między słodyczą patatów, a zawsze uwodzącym smakiem parmezanowego pesto. 

SKŁADNIKI:

danie

3 małe bataty lub 1 duży*

1 mała cebula* lub 2 szalotki*

400 g boczniaków*

200 g ciecierzycy z puszki

2 pomidory*

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka wędzonej papryki

2 ząbki czosnku*

4 łyżki oliwy

kilka liści sałaty rzymskiej*

kwaśna śmietana

bulion warzywny**

sól i pieprz

pesto

1 pęczek pietruszki*

1 pęczek koperku*

½ szklanki uprażonych nasion słonecznika

4 łyżki tartego parmezanu (lub płatków drożdżowych)

1 ząbek czosnku*

½ szklanki oliwy z oliwek

sól pieprz do smaku

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium

** - składnik z zestawu Bulion Warzywny

 

PRZYGOTOWANIE: 

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

2. Boczniaki porwij na paski, wymieszaj polej oliwą, dopraw solą i pieprzem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz grzyby 10-15 minut aż będą złotobrązowe, a następnie zdejmij z blachy.

3. Bataty nakłuj widelcem i piecz przez około do momentu aż będą miękkie (ok. 40 min).

4. Cebulę i pomidory posiekaj w drobną kostkę, pomidory odstaw użyjesz ich później.

5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek, kumin i paprykę wędzoną, a potem ciecierzycę. Smaż ok. 3 min, dodaj upieczone grzyby i pomidory. Wlej szklankę bulionu warzywnego i trzymaj na ogniu tak długo, aż odparuje. 

6. W międzyczasie posiekaj natkę i koper, przełóż do blendera. Dodaj czosnek, parmezan (lub płatki drożdżowe), sól, pieprz i oliwę. Zblenduj dokładnie.

7. Upieczone bataty przekrój wzdłuż, nadziej boczniakami z ciecierzycą, posiekaj liscie sałaty, ułóż na górze, podawaj z kwaśną śmietaną i pesto.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium