
Jeśli na świecie miałoby uchować się tylko jedno warzywo, a Waszym zdaniem miałby to być bakłażan, to ten przepis jest właśnie dla Was. Nie ma tu mowy o nudnym zapiekaniu, tylko o spektakularnym bakłażanie miseczkowym, który urzeka nie tylko formą podania, ale też obezwładniającym połączeniem pieczonej fety i aromatycznego tymianku.
Za przepis i fotkę pięknie dziękujemy Marysi Ocioszyńskiej ;)
SKŁADNIKI:
(na 3 porcje, 3 miseczki o średnicy około 12 cm)
1 duży bakłażan*
1 cukinia*
2 średniej wielkości pomidory*
świeży tymianek*
200 g sera Feta
3 łyżki sera mascarpone
oliwa z oliwek
sól
pieprz
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium
PRZYGOTOWANIE:
1. Dokładnie umyj warzywa. Pokrój bakłażana wzdłuż na plastry 5-7mm, a cukinię i pomidora w plasterki.
2. Blachy posmaruj oliwą z oliwek, rozgrzej piekarnik do 200 stopni i poukładaj wszystkie warzywa na blaszkach.
3. Warzywa polej odrobiną oliwy z oliwek z wierzchu, dopraw solą, pieprzem i piecz 35 minut.
4. Upieczone warzywa poukładaj w miseczkach w następujący sposób: najpierw ułóż tzw. „gwiazdkę”: po 3 plasterki bakłażana w każdej miseczce, na nim połóż kilka plasterków cukinii, pomidora, trochę pokruszonego sera feta. Potem kolejne warstwy: cukinia, pomidor, feta. Na koniec dodaj łyżkę sera mascarpone i listki świeżego tymianku.
5. Przygotuj w ten sposób każdą z trzech miseczek i wstaw je na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
6. Przed podaniem obróć zapiekanki "do góry nogami" tak aby na talerzu to bakłażan znalazł się na samej górze.
Do tego polecamy lekką sałatkę z ulubionej sałaty i kiełków, skropionych oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.