
Babcia zawsze mówiła, że nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak gorąca zupa! Nie jesteśmy pewni, czy miała na myśli miskę naładowaną chili i pak choiem, ale cała reszta się zgadza. Uważajcie na ten przepis, bo połączone siły tajskiej bazylii, imbiru i trawy cytrynowej uzależniają swoim aromatem i przyciągają sąsiadów na obiad.
SKŁADNIKI
(dla 4 osób)
1 kapusta pak choi*
1 batat*
150 g grzybów shimeji*
2 cebule szalotki*
5 cm korzenia imbiru*
1-2 papryczki chilli rawit*
1 papryczka pepperoni*
garść świeżej kolendry*
garść świeżej bazylii tajskiej*
pęczek szczypiorku*
4 szt. trawy cytrynowej*
1 limonka*
5 ząbków czosnku*
400 ml bulionu warzywnego**
olej kokosowy oraz rzepakowy
sól i pieprz do smaku
400 g naturalnego tofu
400 g makaronu ryżowego
700 g passaty pomidorowej
1 puszkę mleka kokosowego
20-25 łyżek sosu sojowego
6 łyżek sezamu
* - składniki pochodzą ze Skrzynki Orientalnej
** - składniki pochodzą z naszego zestawu Bulion Warzywny
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku rozgrzej 6 łyżek oleju kokosowego. Wrzuć pokrojone pióra szalotki. Dodaj drobno posiekane czosnek i papryczkę rawit oraz starty na tarce korzeń imbiru.
2. Smaż przez kilka minut i dodaj rozgniecioną trawę cytrynową. Dodaj bulion oraz passatę pomidorową, zagotuj. Dodaj posiekaną kolendrę oraz bazylię, wlej 10-15 łyżek oleju sezamowego oraz mleczko kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
3. Tofu pokrój w kostkę, zalej olejem oraz sosem sojowym (po 10 łyżek każdego), wrzuć sezam oraz drobno pokrojoną papryczkę pepperoni. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 min.
4. Batata umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Natrzyj olejem rzepakowym i piecz przez 30-40 min. w temperaturze 250 stopni.
5. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, przelej go na sitku lodowatą wodą by się nie posklejał.
6. Na patelnię przełóż zamarynowane tofu wraz z marynatą, smaż aż się zarumieni. W międzyczasie dorzuć grzyby i na ostatnią minutę smażenia pokrojone liście pak choi, wymieszaj, aby wszystkie składniki się zarumieniły i pokryły przyprawami.
7. Podawaj z makaronem, tofu i pieczonym batatem. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i kolendrą, a na koniec skrop sokiem z limonki.