Tartaletki z cukinią
30.jpg

Tartaletki z cukinią uwielbiamy za wręcz niemożliwie kruchy spód. Nie dość, że wyglądają obłędnie to okazują się też zupełnie pyszne dzięki upieczonej, lekko słodkawej, ale wciąż jędrnej cukinii. To danie podane z sałatą, świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi, przeniesie Was na mentalną wiosenną łąkę!

czytaj całość »
Curry z brokułem
28.jpg

Curry to danie, które nie tylko obłędnie pachnie i bezbłędnie poprawia humor w najpochmurniejsze z dni, ale też takie które zachwyca kolorami i po prostu świetnie wygląda na talerzu. Nie bójcie się zamienić brokuła na kalafiora i eksperymentować z różnymi ziołami! 

czytaj całość »
Wiosenne minestrone z groszkiem i cukinią
26.jpg

Czujecie to w kościach? Idzie wiosna! Z tej okazji Marysia Przybyszewska dzieli się z nami przepisem na zupę, która zapoczątkowała jej przygodę z gotowaniem. Lekka, kolorowa i super prosta - bardzo wiosenna, chociaż przygotowana ze składników dostępnych cały rok. 

P.S. Ta zupa z łatwością wybacza podmianki! Jeśli tylko czegoś Wam brakuje albo chcecie dodać swoje ulubione warzywo, to nie widzimy żadnych przeciwwskazań.

czytaj całość »
Makaron z bakłażanem, papryką i masłem orzechowym
24.jpg

Jeśli myślimy o maśle orzechowym to zazwyczaj w kontekście tostów lub deserów, dlatego dzisiejszy makaron od Jagny Niedzielskiej nas nieco zaskoczył. Nasze zdziwienie szybko jednak zamieniło się w zachwyt nad tym prostym i nieoczywistym, ale zupełnie urzekającym daniem. 

czytaj całość »
Sałata rzymska z melonem i fetą
20.jpg

Są takie dania, które niezależnie od pogody za oknem wprawiają nas w wakacyjny nastrój. Najnowszy przepis od Marysi Przybyszewskiej to chrupiące liście sałaty rzymskiej, słodki melon i soczysty ogórek idealnie złamane słonym serem i kwaśnym sumakiem. Najlepszy przepis na mentalny piknik! 

czytaj całość »
Bulion z pieczonych warzyw
18.jpg

Bez porządnego bulionu można sobie w kuchni oczywiście jakoś poradzić. Tylko po co? Szczególnie jeśli możecie skorzystać z tego rewelacyjnego przepisu od Marysi Przybyszewskiej, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w zasadzie robi się sam i schowany na czarną godzinę uratuję Wam skórę szybciej, niż się tego spodziewacie.  Świetnie nada się jako punkt wyjścia dla dowolnej zupy lub baza do sosu. 

czytaj całość »
Bulion z pieczonych pomidorów
16.jpg

Czasami jest tak, że robi się zimno, ciemno i w ogóle bez sensu. I to właśnie na taki czas Jagna Niedzielska przygotowała dla nas ten rozgrzewający ciało i duszę bulion. Jak Jagna nie patrzy, a my jesteśmy wyjątkowo zmarznięci, to dorzucamy sobie do misek garść posiekanego chili z kolendra, co i Wam gorąco polecamy!

czytaj całość »
Risotto z fenkułem, selerem naciowym i groszkiem zielonym
14.jpg

Chyba żadna z bulw nie ma tyle gracji i aromatu, co ukochany przez nas fenkuł. Nikt też tak dobrze nie radzi sobie z tym warzywem jak Włosi. A kiedy robi się chłodno i ciemno, humor skutecznie poprawia nam Marysia Przybyszewska i jej krzepkie risotto, które wspaniale łączy słodycz karmelizowanego fenkuła z podnoszącym na duchu aromatem tymianku i cytryny.

czytaj całość »
Batat pieczony z ciecierzycą i szarpanymi boczniakami
12.jpg

Oto przepis, który udowadnia, że ze składnika tak prozaicznego jak ziemniak, w szczególności słodki, można wyczarować danie na tyle eleganckie, że nie powstydzi się go Wasz niedzielny stół. Marysia zręcznie balansuje tu między słodyczą patatów, a zawsze uwodzącym smakiem parmezanowego pesto. 

czytaj całość »
Chrupiący bowl z kalafiorem, tofu i paprykami
10.jpg

Kalafior z bułką tartą to jeden z tych smaków dzieciństwa, które wszyscy pamiętamy. Jednak mało kto odważa się na jedzenie kalafiora na surowo, a to właśnie do tego namawia Was Marysia Przybyszewska w tym szybkim i pysznym przepisie. To lekkie danie, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy lunch do pracy albo na awaryjne sytuacje, kiedy dopada Was głód, a nie macie siły stać nad kuchnią.  


czytaj całość »
Kotleciki z boczniakami i szybka sałatka z ogórków
8.jpg

Oto pierwszy przepis Jagny Niedzielskiej, który dla nas przygotowała i nie będziemy Wam ściemniać - od razu zakochaliśmy się w tym prostym daniu. Kotleciki zaskakują  połączeniem chrupiącej skórki z aksamitnym wnętrzem i orientalnym boczniakowym nadzieniem. Do tego super szybka, super lekka i super pyszna sałatka z ogórka, która idealnie wieńczy całość.

czytaj całość »
Proste wegańskie pho
6.jpg

Bardzo łatwo jest zakochać się w tej wietnamskiej zupie, która wbrew obiegowej opinii, nie jest wcale trudna do przygotowania. Pho tradycyjnie przyrządzana jest na bulionie wołowym, ale Marysia Przybyszewska postanowiła przygotowała dla Was lżejszą, ale równie pyszną wersję wegańską. Połączenie sprężystych grzybków shimeji i delikatnie chrupiącego tofu wraz z pikantnym i pełnym smaku garniszem sprawia, że naprawdę nie jest trudno uzależnić się od tego przepisu. Po ciężkim dniu w pracy, albo w chłodne, deszczowe popołudnie - nic nam tak nie poprawia humoru, jak miska tego gorącego pho obficie przysypanego świeżym chili i kolendrą. 

czytaj całość »
Pappardelle z sosem z pieczonej papryki
4.jpg

Najlepsze pomysły na makaron to często te najprostsze. Maria w swoim drugim przepisie dla Zielonej Skrzynki zmontowała danie, które nie wymaga wielu składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni, ale uwierzcie nam, że efekt końcowy zachwyca. Nie bójcie się porządnie przypalić skóry na paprykach w piekarniku, a przekonacie się ile smaku można wydobyć z tych wspaniałych warzyw. 

czytaj całość »
Sałatka z soczewicy z pieczonym bakłażanem
2.jpg

Bakłażan jest jednym z tych warzyw, którym polska kuchnia tradycyjnie nie poświęca zbyt dużo uwagi. Nie zamierzamy jednak tego tak zostawić, bo to przecież nasz ulubiony fioletowy kolega. Z pomocą przybywa nam Marysia Przybyszewska, która jak nikt inny potrafiła wyczarować z niego coś pysznego. To proste danie z fajnym kontrastem tekstur i wyraźnymi śródziemnomorskim akcentami - idealne na lekki obiad w gorące letnie popołudnie.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium