Sałata z pieczoną dynią
Sałata z pieczoną dynią

Dynia to nie tylko zupa krem, a my przybywamy do Was z niniejszym przepisem, żeby Wam to udowodnić! W odpowiednich okolicznościach każda dynia potrafi zyskać naprawdę niepospolity charakter. W tym wypadku tajemnica kryje się w zupełnie przepysznym połączeniu słodkiej, pieczonej dyni i chrupiącego jarmużu z aromatycznym sosem na bazie tahini.

czytaj całość »
Kalafiorowy ryż z warzywami
Kalafiorowy ryż z warzywami

Wiedzieliście, że porcja kalafiora zawiera aż 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C? A jak dodać do tego, że jego ojczyzną jest słoneczny Cypr, to robimy sobie wakacyjny klimat nawet w środku zimy. Maria Przybyszewska tradycyjnie już udowadnia, że z ogranego i pozornie nieciekawego warzywa można szybko przygotować naprawdę pomysłowe i pyszne danie!

czytaj całość »
Najlepsze guacamole na świecie
58.jpg

Co tu dużo mówić - to jest przepis na najlepsze guacamole, jakie kiedykolwiek jedliście. Oryginalnie powinno być przygotowane w moździerzu, ale jeśli tak jak my wolicie je w wydaniu 'na grubo' to deska i nóż w zupełności Wam wystarczą. Po przygotowaniu dajcie temu nieziemskiemu dipowi kilka chwil na odpoczynek, a zaskoczy Was ciekawszym i głębszym smakiem.

czytaj całość »
Brokuły z zieloną papryką i twardym kozim serem
Brokuły z zieloną papryką i twardym kozim serem

Jeśli tak jak my lubicie, żeby kolor zielony królował na Waszych talerzach to ten przepis zdobędzie Wasze warzwożerne serca. Brokuły i zielone papryki skrywają w sobie więcej witaminy C od cytrusów, dlatego ta chrupiąca sałatka od Marysiu Przybyszewskiej to nie tylko pomysł na szybki, lekki obiad, ale i konkretny zastrzyk zielonej energii na jesienne czasy.

czytaj całość »
Aromatyczna zupa z tajską bazylią i pak choi
48.jpg

Babcia zawsze mówiła, że nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak gorąca zupa! Nie jesteśmy pewni, czy miała na myśli miskę naładowaną chili i pak choiem, ale cała reszta się zgadza. Uważajcie na ten przepis, bo połączone siły tajskiej bazylii, imbiru i trawy cytrynowej uzależniają swoim aromatem i przyciągają sąsiadów na obiad.

czytaj całość »
Pudding z borówkami, orzechami i nasionami chia
46.jpg

Ten pudding to świetny pomysł na poniedziałkowe śniadanie. Po pierwsze dlatego, że jest tak pyszny jak wymaga tego powaga poniedziałkowego poranka. Po drugie dlatego, że robi się sam, bo wieczorem dzień wcześniej mieszamy składniki, a rano wyjmujemy z lodówki gotowy posiłek. Jeśli nastawisz go w słoiczku, to opcja na wynos dostarczy się sama!

 



 

 

czytaj całość »
Chrupiące placki z cukinii i batata
Chrupiące placki z cukinii i batata

Lato to taki czas, kiedy przestajemy się wstydzić naszej nieposkromionej plackożerności. A to dlatego, że ziemniaki zastępujemy innymi warzywami i mówimy sobie, że wtedy są lżejsze i możemy zjeść ich więcej;) Poniżej przepis na placochy z cukinii i batata, które super smakują również na zimno i idealnie sprawdzą się zapakowane na piknik czy wycieczkę;)

czytaj całość »
Kremowe risotto ze szparagami
40.jpg

Autorką tego przepisu jest Ewelina (@jadalne_obrazki), która sama nie wie co lubi bardziej: podróżować, czy gotować (i jeść!). My za to jesteśmy przekonani, że to co dla nas ugotowała smakuje i wygląda tak obłędnie, że chcemy jej powiedzieć GOTUJ! Spróbujcie, będziecie jeść jak my - w totalnej kremowej błogości...

czytaj całość »
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
38.jpg

Rabarbar i truskawki to nieoczywiste połączenie słodyczy i kwaskowości. Rabarbar to podobno warzywo, ale my prezentujemy tę pierwszą wiosenną roślinę w wersji na słodko, w duecie z truskawkami, w ogrodzie i słońcu:)

czytaj całość »
Tropikalny koktajl owocowy
36.jpg

Super owocowy koktajl to nie tylko świetny pomysł na drugie śniadanie, szybką przekąskę na pikniku, czy przemycenie większej ilości zdrowych produktów. To przede wszystkim bomba witaminowa! A niczego tak bardzo nam nie potrzeba wraz z początkiem wiosny jak wewnętrznej mocy :)

czytaj całość »
Klopsiki kalafiorowe
34.jpg

Znacie kogoś, kto jak mu powiecie: "Ej, chodźmy na klopsiki", to powie "Nie, dzięki stary, nie lubię klopsików"? Klopsiki są pycha, a najbardziej te kalafiorowe! Na pierwszy rzut oka mogą wydać się czasochłonne w przygotowaniu, ale tak naprawdę to prosta i przyjemna sprawa, a wiosenny, zielony sos dodaje im nieoczekiwanej, wiosennej wykwintności.


czytaj całość »
Bakłażan zapiekany z fetą
32.jpg

Jeśli na świecie miałoby uchować się tylko jedno warzywo, a Waszym zdaniem miałby to być bakłażan, to ten przepis jest właśnie dla Was. Nie ma tu mowy o nudnym zapiekaniu, tylko o spektakularnym bakłażanie miseczkowym, który urzeka nie tylko formą podania, ale też obezwładniającym połączeniem pieczonej fety i aromatycznego tymianku.


czytaj całość »
Tartaletki z cukinią
30.jpg

Tartaletki z cukinią uwielbiamy za wręcz niemożliwie kruchy spód. Nie dość, że wyglądają obłędnie to okazują się też zupełnie pyszne dzięki upieczonej, lekko słodkawej, ale wciąż jędrnej cukinii. To danie podane z sałatą, świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi, przeniesie Was na mentalną wiosenną łąkę!


 

czytaj całość »
Curry z brokułem
28.jpg

Curry to danie, które nie tylko obłędnie pachnie i bezbłędnie poprawia humor w najpochmurniejsze z dni, ale też takie które zachwyca kolorami i po prostu świetnie wygląda na talerzu. Nie bójcie się zamienić brokuła na kalafiora i eksperymentować z różnymi ziołami!

czytaj całość »
Wiosenne minestrone z groszkiem i cukinią
26.jpg

Czujecie to w kościach? Idzie wiosna! Z tej okazji Marysia Przybyszewska dzieli się z nami przepisem na zupę, która zapoczątkowała jej przygodę z gotowaniem. Lekka, kolorowa i super prosta - bardzo wiosenna, chociaż przygotowana ze składników dostępnych cały rok.

P.S. Ta zupa z łatwością wybacza podmianki! Jeśli tylko czegoś Wam brakuje albo chcecie dodać swoje ulubione warzywo, to nie widzimy żadnych przeciwwskazań.


czytaj całość »
Makaron z bakłażanem, papryką i masłem orzechowym
24.jpg

Jeśli myślimy o maśle orzechowym to zazwyczaj w kontekście tostów lub deserów, dlatego dzisiejszy makaron od Jagny Niedzielskiej nas nieco zaskoczył. Nasze zdziwienie szybko jednak zamieniło się w zachwyt nad tym prostym i nieoczywistym, ale zupełnie urzekającym daniem.

czytaj całość »
Sałata rzymska z melonem i fetą
20.jpg

Są takie dania, które niezależnie od pogody za oknem wprawiają nas w wakacyjny nastrój. Najnowszy przepis od Marysi Przybyszewskiej to chrupiące liście sałaty rzymskiej, słodki melon i soczysty ogórek idealnie złamane słonym serem i kwaśnym sumakiem. Najlepszy przepis na mentalny piknik!

 

czytaj całość »
Bulion z pieczonych warzyw
18.jpg

Bez porządnego bulionu można sobie w kuchni oczywiście jakoś poradzić. Tylko po co? Szczególnie jeśli możecie skorzystać z tego rewelacyjnego przepisu od Marysi Przybyszewskiej, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w zasadzie robi się sam i schowany na czarną godzinę uratuję Wam skórę szybciej, niż się tego spodziewacie.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium