Baba ganoush
Baba ganiush

Baba ganoush uzależnia kremową teksturą i dymnym aromatem, dlatego jemy ją tak często jak tylko się da, chociaż bardzo rzadko przyrządzamy ją sami. Najwyższa pora to zmienić i mamy na to 2 świetne powody. Po pierwsze sezon na polskie bakłażany trwa w najlepsze i byłoby wstyd, gdybyście go nie wykorzystali. Po drugie, nic tak dobrze nie wygląda i nie pachnie jak oberżyna w płomieniach. Przepis na ten bliskowschodni dip jest prosty, a efekt powala – Warzywożercy do grilli!!

czytaj całość »
Ziemniaki hasselback
Ziemniaki hasselback

Jeśli myślicie, że ziemniaki nie należą do najbardziej spektakularnych warzyw w Waszym kuchennym arsenale, to pomyślcie jeszcze raz i spróbujcie przepisu na ziemniaki Hassleback. Dramatycznie pocięte bulwy nie tylko wyglądają lepiej niż każde inne danie, które jedliście w tym tygodniu, ale też kryją w sobie znacznie więcej smaku i chrupkości niż ich tradycyjnie pieczeni koledzy. P.S. Mimo, że na to nie wygląda, to przygotowanie ich zajmie Wam tylko chwilę, ale tego swoim gościom już mówić nie musicie.

czytaj całość »
Śniadaniowa frittata z awokado
Frittata na śniadanie

Istnieje milion różnych sposobów na przyrządzenie jajek, a Wy i tak w sobotni poranek kończycie z jajecznicą? Przejmij kontrolę nad weekendowym śniadaniem i oczaruj swoją rodzinę frittatą z awokado, która pachnie bazylią i smakuje wiosennym wschodem słońca. 

czytaj całość »
Odmieniona panzanella
Odmieniona panzanella

Panzanella, zwana też panmolle, to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba. Być może akurat ten przepis od Marysi Przybyszewskiej brzmi nieco podejrzanie, ale zapewniamy, że smakuje cudownie i po cichu przepowiada zbliżającą się wiosnę!

czytaj całość »
Pankejki z bananami
Pankejki z bananami

Może i na świecie istnieją inne przepisy, ale wszystkie racuchy, placki i inne crepes wiedzą doskonale, że szef jest tylko jeden. A imię jego pankejk! Nie stawiajcie oporu i nie kombinujcie na boku, złapcie trzepaczkę i garść schłodzonych borówek i po prostu zróbcie sobie tę puszystą przyjemność.

czytaj całość »
Bułeczki ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami w formie bułeczek

Czasami jest tak, że jedyne, co może nas uratować to cieplutka, słodka buła. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam przepis, w którym zamiast liczyć kalorie bierzemy na warsztat pulchne drożdzowe ciasto napakowane śliwkami, korzennymi aromatami i miłością.

czytaj całość »
Sałata z pieczoną dynią
Sałata z pieczoną dynią

Dynia to nie tylko zupa krem, a my przybywamy do Was z niniejszym przepisem, żeby Wam to udowodnić! W odpowiednich okolicznościach każda dynia potrafi zyskać naprawdę niepospolity charakter. W tym wypadku tajemnica kryje się w zupełnie przepysznym połączeniu słodkiej, pieczonej dyni i chrupiącego jarmużu z aromatycznym sosem na bazie tahini.

czytaj całość »
Kalafiorowy ryż z warzywami
Kalafiorowy ryż z warzywami

Wiedzieliście, że porcja kalafiora zawiera aż 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C? A jak dodać do tego, że jego ojczyzną jest słoneczny Cypr, to robimy sobie wakacyjny klimat nawet w środku zimy. Maria Przybyszewska tradycyjnie już udowadnia, że z ogranego i pozornie nieciekawego warzywa można szybko przygotować naprawdę pomysłowe i pyszne danie!

czytaj całość »
Najlepsze guacamole na świecie
58.jpg

Co tu dużo mówić - to jest przepis na najlepsze guacamole, jakie kiedykolwiek jedliście. Oryginalnie powinno być przygotowane w moździerzu, ale jeśli tak jak my wolicie je w wydaniu 'na grubo' to deska i nóż w zupełności Wam wystarczą. Po przygotowaniu dajcie temu nieziemskiemu dipowi kilka chwil na odpoczynek, a zaskoczy Was ciekawszym i głębszym smakiem.

czytaj całość »
Brokuły z zieloną papryką i twardym kozim serem
Brokuły z zieloną papryką i twardym kozim serem

Jeśli tak jak my lubicie, żeby kolor zielony królował na Waszych talerzach to ten przepis zdobędzie Wasze warzwożerne serca. Brokuły i zielone papryki skrywają w sobie więcej witaminy C od cytrusów, dlatego ta chrupiąca sałatka od Marysi Przybyszewskiej to nie tylko pomysł na szybki, lekki obiad, ale i konkretny zastrzyk zielonej energii na jesienne czasy.

czytaj całość »
Aromatyczna zupa z tajską bazylią i pak choi
48.jpg

Babcia zawsze mówiła, że nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak gorąca zupa! Nie jesteśmy pewni, czy miała na myśli miskę naładowaną chili i pak choiem, ale cała reszta się zgadza. Uważajcie na ten przepis, bo połączone siły tajskiej bazylii, imbiru i trawy cytrynowej uzależniają swoim aromatem i przyciągają sąsiadów na obiad.

czytaj całość »
Pudding z borówkami, orzechami i nasionami chia
46.jpg

Ten pudding to świetny pomysł na poniedziałkowe śniadanie. Po pierwsze dlatego, że jest tak pyszny jak wymaga tego powaga poniedziałkowego poranka. Po drugie dlatego, że robi się sam, bo wieczorem dzień wcześniej mieszamy składniki, a rano wyjmujemy z lodówki gotowy posiłek. Jeśli nastawisz go w słoiczku, to opcja na wynos dostarczy się sama!

 



 

 

czytaj całość »
Chrupiące placki z cukinii i batata
Chrupiące placki z cukinii i batata

Lato to taki czas kiedy przestajemy się wstydzić naszej nieposkromionej plackożerności. A to dlatego, że ziemniaki zastępujemy innymi warzywami i mówimy sobie, że wtedy są lżejsze i możemy zjeść ich więcej;) Poniżej przepis na placochy z cukinii i batata, które super smakują również na zimno i idealnie sprawdzą się zapakowane na piknik czy wycieczkę;) 

.

czytaj całość »
Kremowe risotto ze szparagami
40.jpg

Autorką tego przepisu jest Ewelina (@jadalne_obrazki), która sama nie wie co lubi bardziej: podróżować, czy gotować (i jeść!). My za to jesteśmy przekonani, że to co dla nas ugotowała smakuje i wygląda tak obłędnie, że chcemy jej powiedzieć GOTUJ! Spróbujcie, będziecie jeść jak my - w totalnej kremowej błogości...

czytaj całość »
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
38.jpg

Rabarbar i truskawki to nieoczywiste połączenie słodyczy i kwaskowości. Rabarbar to podobno warzywo, ale my prezentujemy tę pierwszą wiosenną roślinę w wersji na słodko, w duecie z truskawkami, w ogrodzie i słońcu:)

czytaj całość »
Tropikalny koktajl owocowy
36.jpg

Super owocowy koktajl to nie tylko świetny pomysł na drugie śniadanie, szybką przekąskę na pikniku, czy przemycenie większej ilości zdrowych produktów. To przede wszystkim bomba witaminowa! A niczego tak bardzo nam nie potrzeba wraz z początkiem wiosny jak wewnętrznej mocy :)

czytaj całość »
Klopsiki kalafiorowe
34.jpg

Znacie kogoś, kto jak mu powiecie: "Ej, chodźmy na klopsiki", to powie "Nie, dzięki stary, nie lubię klopsików"? Klopsiki są pycha, a najbardziej te kalafiorowe! Na pierwszy rzut oka mogą wydać się czasochłonne w przygotowaniu, ale tak naprawdę to prosta i przyjemna sprawa, a wiosenny, zielony sos dodaje im nieoczekiwanej, wiosennej wykwintności.


czytaj całość »
Bakłażan zapiekany z fetą
32.jpg

Jeśli na świecie miałoby uchować się tylko jedno warzywo, a Waszym zdaniem miałby to być bakłażan, to ten przepis jest właśnie dla Was. Nie ma tu mowy o nudnym zapiekaniu, tylko o spektakularnym bakłażanie miseczkowym, który urzeka nie tylko formą podania, ale też obezwładniającym połączeniem pieczonej fety i aromatycznego tymianku. 

Za przepis i fotkę pięknie dziękujemy Marysi Ocioszyńskiej ;)

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium